Hong Kong tereti 47 aktivista po novom zakonu o sigurnosti

Zakon je stupio na snagu nakon niza masovnih prodemokratskih protesta 2019. godine, od kojih su neki postali nasilni

Hong Kong tereti 47 aktivista po novom zakonu o sigurnosti
Foto: Protest na međunarodnom aerodromu u Hong Kongu, 12. avgusta 2019.

Policija u Hong Kongu optužila je 47 aktivista za “subverziju”, u najvećoj upotrebi još uvijek kontroverznog zakona o sigurnosti na tom teritoriju.

Njima, koji su među grupom od 55 uhapšenih prošlog mjeseca, rečeno je da se prijave u policijske stanice zbog pritvora uoči pojavljivanja na sudu u ponedjeljak.

Peking je prošle godine proveo zakon kojim su inkriminirani “subverzivni” postupci, rekavši da je to potrebno za postizanje stabilnosti. Kritičari kažu da je ušutkao neslaganje i oduzeo autonomiju Hong Kongu.

Zakon je stupio na snagu nakon niza masovnih prodemokratskih protesta 2019. godine, od kojih su neki postali nasilni.

Oni kojima je naređeno da se prijave policiji su prodemokratski aktivisti koji su pomogli u vođenju neslužbenih izbora prošlog juna kako bi odabrali opozicione kandidate za parlamentarne izbore 2020. godine, koji su potom odgođeni.

Kineski i hongkonški dužnosnici kažu da je to pokušaj rušenja vlade, ali uhapšeni su neki od najpoznatijih zagovornika demokratije na tom teritoriju.

Uključuju veterane poput Bennyja Taija i Leunga Kwok-hunga, te mlađe učesnike protesta poput Gwyneth Ho, Sama Cheunga i Lestera Shuma.

Jimmy Sham (33), ključni organizator protesta 2019. godine, ostao je prkosan dok je odlazio u policijsku postaju.

– Demokratija nikada nije dar s neba. Mnogi je moraju zaslužiti. Ostat ćemo jaki i boriti se za ono što želimo – kazao je.

Optužbe predviđaju doživotni zatvor. Kaucija je malo vjerojatna. Benny Tai rekao je da njegove šanse “nisu prevelike”.

Do sada je po zakonu o sigurnosti uhapšeno oko 100 ljudi, uključujući istaknutog kineskog kritičara i medijskog tajkuna Jimmyja Laija, kojem je odbijena kaucija i koji u pritvoru čeka suđenje.

Nijedno suđenje još nije u potpunosti počelo. Očekuje se da će prvi biti Tong Ying-kit, koji je optužen da je prošlog jula motociklom zaletio u policajce. Na sudu se pojavio u novembru kako bi se izjasnio da nije kriv. Očekuje se da će mu suditi troje sudaca, a ne porota.

Amnesty International saopćio je da su januarske racije u kojima je privedeno 55 osoba “najcrnja demonstracija do sada kako je zakon o nacionalnoj sigurnosti koristi da bi se kaznilo svakoga ko se usudi usprotiviti establišmentu”.

Bivša britanska kolonija Hong Kong vraćena je Kini 1997. godine, ali po principu “jedna zemlja, dva sistema”.

To je trebao garantirati određene slobode za taj teritorij – uključujući slobodu okupljanja i govora, nezavisno sudstvo i neka demokratska prava – koja kontinentalna Kina nema.

No, Zakon o nacionalnoj sigurnosti smanjio je autonomiju Hong Konga i olakšao kažnjavanje demonstranata.

Zakon je uveo nova krivična djela, uključujući kazne doživotnog zatvora. Svako za koga se utvrdi da je urotio sa strancima kako bi izazvao “mržnju” prema kineskoj vladi ili vlastima Hong Konga, možda je počinio zločin.

Suđenja se mogu održavati u tajnosti i bez porote, a slučajeve mogu preuzeti vlasti kopna. Osoblje kopnene sigurnosti može nekažnjeno legalno djelovati u Hong Kongu.

Nakon uvođenja zakona, brojne su se prodemokratske grupe raspale iz straha za svoju sigurnost.

Izvor: BBC

About The Author