Dan slobode studentske štampe: Izazovi Covida i cenzure

Kombinacija pandemije i već postojećih ograničenja otežala je izvještavanje za studente

Dan slobode studentske štampe: Izazovi Covida i cenzure

Studentski novinari širom Sjedinjenih Američkih Država obilježavaju Dan slobode studentske štampe., ali kao i mnogim novinarima, pandemija Covida-19 postavila je izazove sposobnosti studenata u univerzitetskim publikacijama da rade svoj posao.

Ograničeni pristup opremi, resursima i intervjuima očite su prepreke njihovom izvještavanju.

Hadar Harris iz Vijeća za studentsko pravo (SPLC), koje pomaže u zagovaranju obilježavanja tog dana, govorio je o tome koliko je važno da studentski novinari ne budu ograničeni u svom radu.

– Napori studentskih novinara ne bi trebali biti ograničeni ili cenzurirani u ovo kritično vrijeme. Umjesto toga, moraju ih podržavati i poticati kao dio pružanja osnovne usluge zajednici tokom trenutne pandemije Covida-19 – kazao je.

Čak i prije pandemije, cenzura srednjoškolaca i studenata bila je problem. Između 2017. i 2019. godine US Freedom Tracker zabilježio je 15 slučajeva cenzure.

Studenti novinari lako se cenzuriraju u SAD-u, jer je presuda iz 1988. godine omogućila školama da diktiraju što se smije, a što ne smije objavljivati.

Vrhovni je sud preinačio odluku žalbenog suda i presudio da se novine koje se proizvode kao dio klase i bez “politike ili prakse” mogu cenzurirati.

Širom svijeta zabilježeni su slučajevi cenzure studentskih novinara. Vladine hitne mjere često su oportunistički trikovi koji idu protiv slobode informiranja.

Predavač novinarstva na britanskom univerzitetu Liverpool John Moores (LJMU) Steve Harrison govorio je o poteškoćama s kojima su se suočavali njegovi studenti tokom prošle godine.

– Studentima je to bilo nevjerojatno izazovno. Od praktičnih stvari poput nemogućnosti pristupanja kompletu za emitiranje do veće socijalne podrške, poput sastanka s prijateljima radi rasprave o idejama ili dolaska u kabinet predavača na razgovor – kazao je.

Studentsko novinarstvo često je vitalni dio lokalnog diskursa i važno je za zajednice. Mnogi poznati novinari počinjali su u studentskim novinama poput Jeremyja Paxmana i Davida Frosta.

Student treće godine LJMU-a Wes Powell također kaže da je izvještavanje tokom pandemije postalo teže.

– Izvještavanje, barem iz mog iskustva, u potpunosti je preokrenuto od početka pandemije. Stupanje u kontakt s izvorima za priče otežano je, pa iako su mnogi ljudi sada lako dostupni i koriste Zoom gotovo cijeli dan kad rade od kuće, mnogi se nerado izjašnjavaju o tekućim pričama – kazao je.

Pojasnio je da su tu i dodatne poteškoće u pokušaju provođenja izvještaja, pridržavajući se ograničenja i socijalnog distanciranja, što je stvari puno zakompliciralo.

Izvor: indexoncensorship

About The Author