Iranski tužilac: Ograničenje pristupa internetu jest potreba

Glavni iranski tužilac Mohammad Jafar Montazeri izjavio je da je ograničenje pristupa internetu u njegovoj zemlji potreba.

Iranski tužilac: Ograničenje pristupa internetu jest potreba
Foto: rawpixel sa Unsplash

On je govorio na konferenciji u jugoistočnoj iranskoj pokrajini Sistan i Beludžistan, a jedna od tema bila je i pristup internetu u njegovoj zemlji.

“Zabrana pristupa potreba je u našoj zemlji. Postoje strukture koje misle da je zabrana pristupa povezana s historijskim procesom, ali to nije tačno. Moramo spriječiti mlade da se okrenu pogrešnim centrima”, rekao je Montazeri.

Prema njegovim riječima, zemlje koje imaju neprijateljske stavove prema Iranu vode psihološki rat posredstvom društvenih mreža.

“Društvene mreže i mediji predstavljaju jedan od temeljnih problema u ovoj zemlji”, poručio je Montazeri.

Čelnici koriste Twitter

Iranski ministar za komunikacije i informatiku Mohammad-Javad Azari Jahromi, komentirajući navode da bi iranski pravosudni organi mogli uvesti zabranu pristupa društvenoj mreži Instagram, prije dva dana izjavio je da bi provedba takve zabrane mogla dovesti do novih problema u zemlji.

Među korisnicima interneta i društvenih mreža u toj zemlji 55 posto njih koristi aplikaciju Telegram, 23 posto Instagram, a prate ih korisnici Twittera.

Iako je Twitter zabranjen u Iranu, koriste ga najviši zvaničnici te zemlje, uključujući vjerskog vođu, ajatolaha Alija Khameneija, predsjednika Hassana Rouhanija i ministra vanjskih poslova Mohammada Javada Zarifa.

(Izvor: Al Jazeera Balkans/Agencije)

About The Author