Sindikat palestinskih novinara nominiran za UNESCO-vu nagradu za slobodu medija

Ovom nominacijom cilj je odati počast svim novinarima bez obzira da li su članovi Sindikata

Sindikat palestinskih novinara nominiran za UNESCO-vu nagradu za slobodu medija
Kamerman agencije Anadolu Mohamad Alaloul, koji je u sinoćnjem izraelskom zračnom napadu u Gazi izgubio četvero djece i troje članova porodice, izjavio je da izraelske snage bombardiraju sva mjesta, uključujući i naselja i kamp Al-Maghazi u kojem je u potpunosti uništen i njegov dom ( Ashraf Amra - Anadolu Agency )

Međunarodna federacija novinara (IFJ) nominirala je Sindikat palestinskih novinara (PJS) za Svjetsku nagradu za slobodu medija UNESCO/Guillermo Cano za 2024. godinu kao način odavanja počasti svim novinarima i medijskim djelatnicima u Gazi za njihov rad i žrtvu u mjesecima iza nas.

Od 7. oktobra 2023. godine stranim novinarima zabranjen je ulazak u pojas Gaze. Sve vijesti i slike emitirani iz enklave dolaze od otprilike 1.000 novinara iz Gaze od kojih je oko deset do sada ubijeno.

Ovom nominacijom cilj je odati počast svim novinarima bez obzira da li su članovi Sindikata. Novinari u Gazi imaju malo hrane, vode i goriva. Većina su beskućnici i bore se za osnovne potrepštine poput odjeće, posteljine i šatora.

– Gotovo svi novinari su izgubili svoje voljene. Unatoč tome, novinari iz Gaze nastavili su snimati, bilježiti, opisivati i dokumentirati što se dogodilo njihovim zajednicama. Niti jedna grupa novinara nije platila tako skupo da bi informirala cijeli svijet – navodi IFJ u obrazloženju nominacije.

Zamjenik generalnog sekretara IFJ Tim Dawson je podvukao da su usred užasa rata u Gazi koji se razvijao u proteklih pet mjeseci, novinari enklave bili jedini koji su mogli projicirati pogled na događaje za ostatak svijeta.

– U tom periodu njihov sindikat odigrao je jedinstvenu ulogu, podržavajući sve te hrabre novinare. Priznavanje te uloge bio bi prikladan način da se oda priznanje svima koji su dokumentirali tragediju u Gazi, kao i odavanje počasti iznimnom broju onih koji su platili najvišu cijenu – dodao je.

Godišnja UNESCO/Guillermo Cano Svjetska nagrada za slobodu medija stvorena je u čast Guillerma Cana, kolumbijskog novinara koji je ubijen 1986. godine. Utemeljena 1997. godine, ova se nagrada svake godine dodjeljuje osobi, organizaciji ili instituciji koja je dala značajan doprinos odbrani ili promociji slobode medija.

Laureat ovogodišnje nagrade primit će 25.000 američkih dolara i medalju na svečanosti koja će se održati na Svjetski dan slobode medija 3. maja 2024. godine.

Izvor: IFJ

About The Author