Svjetski mediji pozivali na zaštitu novinara u Gazi

Pismo su potpisali AFP, AP, Reuters, Guardian, New York Times, BBC News, Haaretz, Washington Post, CNN, Financial Times i Der Spiegel

Svjetski mediji pozivali na zaštitu novinara u Gazi
Foto: Anadolija
Više od 30 novinskih organizacija potpisalo je otvoreno pismo izražavajući solidarnost s novinarima koji rade u Gazi i pozivajući na njihovu zaštitu i slobodu izvještavanja.
Pismo, koje je koordinirao Odbor za zaštitu novinara (CPJ), potpisale su globalne novinske agencije AFP, AP i Reuters, kao i drugi vodeći mediji uključujući Guardian, New York Times, BBC News, Washington Post, CNN, Financial Times, Der Spiegel i izraelski Haaretz.
– Gotovo pet mjeseci, novinari i medijski djelatnici u Gazi jedini su izvor izvještavanja s terena s palestinskog teritorija – radili su u uvjetima bez presedana – stoji u pismu.
Napomenuli su da je najmanje 89 novinara i medijskih djelatnika u Gazi ubijeno u ratu, prema CPJ-u.
Rat između Izraela i Hamasa započeo je nakon napada Hamasa na Izrael koji je rezultirao smrću oko 1.160 ljudi, uglavnom civila. A onda je izraelska vojna kampanja ubila 30.035 ljudi, većinom žena i djece.
– Novinari su civili i izraelske vlasti moraju zaštititi novinare kao civile prema međunarodnom pravu – navodi se u pismu, koje su također potpisali Udrženje za međunarodne televizijske kuće i Svjetsko udrženje novinskih izdavača (WAN-IFRA).
– Oni koji su odgovorni za bilo kakva kršenja te dugogodišnje zaštite trebaju biti pozvani na odgovornost – također se navodi u pismu.
I druge organizacija su dobrodošle da sudjeluju, rekla je Jodie Ginsberg, izvršna direktorica CPJ-a.
– Osjećali smo da je važno da pokažemo da je međunarodna novinarska zajednica solidarna s našim palestinskim kolegama – kazala je Ginsberg.
Izrael se u pismu spominje samo jednom. Dok se CPJ zalagao za veći pristup novinarima u Gazi, pismo se klonilo te teme jer je bilo važno fokusirati se na solidarnost, dodala je Ginsberg.
Nije željela komentirati da li neka novinska organizacija koju su kontaktirali odlučila ne potpisati pismo.
Izrael poriče da je namjerno ciljao novinare i civile, rekavši da samo napada palestinsku islamističku skupinu Hamas koja je napala Izrael 7. oktobra.
Izvor: Reuters/The Guardian

About The Author