U Turskoj uhapšeno 78 osoba zbog objava na društvenim mrežama o potresu

Zatvoreno je i 46 web stranica zbog prevara jer su pokušavale ukrasti donacije za žrtve potresa

U Turskoj uhapšeno 78 osoba zbog objava na društvenim mrežama o potresu

Turska policija je uhapsila 78 osoba optuženih za stvaranje straha i panike “dijeljenjem provokativnih postova” na društvenim mrežama o zemljotresu koji je pogodio zemlju prošle sedmice, a njih 20 zadržano je u istražnom pritvoru.

Uprava za sigurnost Turske saopćila je da je identificirala 613 osoba optuženih za objavljivanje provokativnih postova, a pravni postupak pokrenut je protiv 293. Od ove grupe, glavni tužioc je naredio hapšenje 78 osoba.

Iz Uprave dodaju da je zatvoreno i 46 web stranica zbog “phishing prevara” jer su pokušavale ukrasti donacije za žrtve zemljotresa, a zatvoreno je 15 računa na društvenim mrežama koji su se predstavljali kao službene institucije.

Turski parlament u oktobru je usvojio zakon prema kojem novinari i korisnici društvenih mreža mogu biti osuđeni na do tri godine zatvora za širenje “dezinformacija”, što je izazvalo zabrinutost među grupama za ljudska prava i evropskim zemljama o slobodi govora, posebno uoči predsjedničkih i parlamentarnih izbora planiranih ove godine.

Vladajuća stranka predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana rekla je da je potreban zakon za borbu protiv lažnih optužbi na društvenim mrežama i da on neće ušutkati opoziciju. Vlada je također blokirala društvene mreže u prošlosti.

Turska je prošle sedmice blokirala i pristup Twitteru na oko 12 sati od srijede poslijepodne do ranog četvrtka, zbog, kako su naveli, širenja dezinformacija, što je izazvalo ogorčenje opozicionara i ljudi koji koriste platformu za pronalaženje voljenih osoba i dijeljenje informacija o naporima spašavanja.

Turski direktor komunikacija Fahrettin Altun tvitao je u ponedjeljak da se Turska suočava s “ozbiljnim informacijskim zagađenjem” i da će vlasti osigurati dnevni bilten dešavanja ispravljajući lažne informacije. U sedmicu dana vladi je prijavljeno oko 6.200 lažnih informacija i vijesti, dodao je Altun.

Izvor: Reuters

About The Author