Vođa Wagner grupe priznao vlasništvo nad ‘Fabrikom trolova’

Istovremeno Kremlj je najavio da neće pozvati novinare iz zemalja koje Rusija smatra “neprijateljskim” na obraćanje predsjednika Putina

Vođa Wagner grupe priznao vlasništvo nad ‘Fabrikom trolova’

Vođa i suosnivač ruske plaćeničke grupe Wagner Yevgeny Prigozhin, za kojeg se zna da ima bliske veze s predsjednikom Vladimirom Putinom, priznao je da posjeduje Internet istraživačku agenciju takozvanu “fabriku trolova” u Sankt Peterburgu specijaliziranu za kreiranje lažnih naloga na društvenim mrežama i širenje dezinformacija i propagande.

U februaru 2018. godine Ministarstvo pravde optužilo je Agenciju za internet istraživanje i dvije druge kompanije pod kontrolom Prigozhina – Concord Management i Concord Catering – kao i samog Prigozhina i 15 drugih ruskih pojedinaca za prevaru “u svrhu miješanja u rad SAD-a”, političke i izborne procese, uključujući predsjedničke izbore 2016. godine.

U pisanom odgovoru na pitanja zapadnih novinara, Prigozhin je 14. februara rekao da je sam “planirao, kreirao i dugo vodio agenciju”, dodajući da je stvorena da brani ruski informativni prostor od očigledno agresivne propagande antiruskih slogana Zapada.

Prigozhin je također priznao da je osigurao prostorije za drugu fabriku trolova, Cyberfront Z, koja je nastala odmah nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

On je poznat po svojoj glasnoj osudi Zapada zbog sankcija koje su uvedene Rusiji zbog agresije na Ukrajinu i po optuživanju Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da podržavaju, kako je rekao, “neonacističku” vladu Ukrajine.

Istovremeno, Kremlj je najavio da neće pozvati novinare iz zemalja koje Rusija smatra “neprijateljskim” na obraćanje predsjednika Vladimira Putina Saveznoj skupštini planirano za sljedeću sedmicu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će samo mediji koji predstavljaju “prijateljske” zemlje biti akreditirani na događaju 21. februara. Strani mediji iz “neprijateljskih zemalja” moći će da izvještavaju o govoru samo dok gledaju direktan prijenos, rekao je Peskov.

Više od 60 zemalja, uključujući Sjedinjene Države, zemlje članice Evropske unije, Veliku Britaniju, Kanadu i Japan, Rusija je proglasila “neprijateljskim” zbog uvođenja ili podrške sankcijama kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

About The Author