Izraelskom novinaru upućene prijetnje smrću nakon antiratnog govora

Tokom govora u Berlinu novinar je pozvao na jednakost za Izraelce i Palestince, prekid vatre u Gazi i osudio apartheid

Izraelskom novinaru upućene prijetnje smrću nakon antiratnog govora

Izraelske vlasti moraju osigurati potrebnu zaštitu za izraelskog novinara Yuvala Abrahama i njegovu porodicu, kojima je opetovano prijećeno od visokih dužnosnika izraelske i njemačke vlade nakon njegovog propalestinskog govora u Berlinu, saopćio je Komitet za zaštitu novinara (CPJ).

Yuval Abraham, izraelski filmski redatelj i novinar magazina +972, rekao je otkazao let kući u Izrael nakon što je dobio prijetnje smrću poslije nakon njegovog govora na Berlinskom međunarodnom filmskom festivalu.

Govor je nekoliko visokih njemačkih i izraelskih dužnosnika, uključujući gradonačelnika njemačkog glavnog grada Berlina i izraelskog ambasadora u Njemačkoj, okarakteriziralo kao “antisemitski”.

Abraham i njegov palestinski suredatelj Basel Adra prihvatili su 25. februara dvije nagrade za svoj dokumentarac “No Other Land”, koji je opisao deložacije izraelskih vlasti i rušenje palestinskih domova na okupiranoj Zapadnoj obali.

Tokom govora po prihvaćanju nagrada, Abraham je pozvao na jednakost za Izraelce i Palestince, prekid vatre u Gazi i osudio apartheid. “Sada stojimo ispred vas, ja i Basel smo vršnjaci. Ja sam Izraelac; Basel je Palestinac. I za dva dana ćemo se vratiti u zemlju u kojoj nismo jednaki”, rekao je.

Abrahamova porodica pobjegla je iz kuće u noći, strahujući za svoju sigurnost, nakon što je “desničarska izraelska rulja” došla u kuću u potrazi za novinarom i prijetila im.

– Duboko smo uznemireni prijetnjama smrću Yuvalu Abrahamu, budući da one ilustriraju atmosferu autocenzure i retorike protiv medija u Izraelu, koja je još jača od početka rata u Gazi – rekao je CPJ-ov programski koordinator Sherif Mansour.

– Izraelske vlasti moraju osigurati potrebnu zaštitu za sve novinare, bez obzira na njihove stavove, te pozvati na odgovornost one koji prijete novinarima i članovima njihovih porodica – dodao je.

Izraelska javna televizija Kan News označila je govor “antisemitskim”, što su kasnije uklonili nakon što je Abraham to zatražio. On je tražio i pisano izvinjenje televizije u eteru, ali ta medijska kuća se još uvijek nije javno izvinila.

Abraham je poznati izraelski novinar i njegovo izvještavanje o korištenju umjetne inteligencije od strane Izraelskih odbrambenih snaga u ratu protiv Gaze jedno je od pet najčitanijih rubrika časopisa +972.

Abraham se pridružio rastućem popisu izraelskih novinara koji se suočavaju s fizičkim napadima i prijetnjama smrću od početka sukoba.

Itamar Cohen, novinar iz izraelske kuće News 360, suočio se s neprijateljstvom kada ga je izraelska policija nasilno udaljila s mjesta gdje se dogodio napad nožem u starom gradu Jeruzalema, unatoč njegovoj identifikaciji kao novinaru.

Od oktobra novinar i kolumnist Israel Frey se skriva nakon što je njegov dom napala krajnje desničarska izraelska mafija. Napad se dogodio nakon što je Frey izrazio solidarnost s Palestincima u Gazi.

Izvor: CPJ

About The Author