Kako je Emela Burdžović počela revoluciju u medijima, a da toga možda i nije svjesna?

Poznata novinarka prešla je sa televizije N1 na portal Klix

Kako je Emela Burdžović počela revoluciju u medijima, a da toga možda i nije svjesna?

Zatrpani gomilom različitih informacija, bitnih i nebitnih, veoma često nam promaknu neke stvari koje su važne i koje nagovještavaju neko novo vrijeme i neke nove tendencije.

To se u februaru desilo i na medijskoj sceni Bosne i Hercegovine.

Neću reći ništa novo kada kažem da je televizija još uvijek dominantan medij u našem društvu, barem što se tiče informativnog programa. Da nije tako, ne bi se političke stranke toliko trudile da ih kontrolišu, prije svega – javne servise, a onda i kantonalne, opštinske i privatne televizije.

Istina, taj uticaj slabi u odnosu na internet medije, ali se televizija i dalje ne drži loše.

Tako je i u novinarstvu, jedine istinske novinarske zvijezde, ili barem se tako opažaju, nalazimo na televiziji. Oni su moderatori debata, oni vode ceremonije, oni daju intervjue, oni krase naslovne strane časopisa, oni se pojavljuju na crvenim tepisima, oni se pojavljuju u kampanjama.

Kada ste vidjeli novinara sa nekog portala, radija ili novina da radi takvo nešto – vrlo rijetko ili skoro nikada.

E sada dolazimo do poente.

Početkom februara saznali smo da novinarka Emela Burdžović napušta televiziju N1. Sviđao nam se njezin rad ili ne, moramo priznati da je Emela bila jedno od najpoznatijih lica ove televizije i da su se njezini razgovori s gostima prenosili u drugim medijima, prepričavali i pažljivo analizirali.

OK, i prije su novinari napuštali televizije i šta je tu vrijedno ovog teksta.

Naravno da jesu, ali njihov profesionalni put je bio uobičajen: kada dođu do nekog nivoa poznatosti i relevantnosti, onda nastoje da to što je moguće bolje kapitalizuju tako što će za veće pare preći na drugu televiziju ili što će se okrenuti PR-u u nekoj dobrostojećoj firmi ili javnom preduzeću. Postoji i treća opcija, a to su dobro plaćeni poslovi savjetnika u kantonalnim, entitetskim ili državnim ministarstvima, vladama i sl.

Emela nije izabrala ni jedan od ova tri puta i to jeste revolucionarno.

Emela je prešla na portal Klix, gdje je dobila svoju emisiju.

Kao što sam ranije napisao, televizija pruža snažan otpor internetu, ali izgleda da je taj otpor uzaludan i  bitka je već izgubljena.

Prelazak Emele Burdžović sa televizije na jedan portal je to učinio vidljivim i poslije ovoga više nema nazad, pa čak i da se sutra ova novinarka vrati na neku televiziju ili odustane od ove profesije.

Sve više televizijskih novinara će krenuti ovim putem i jedina dilema je hoće li televizije umjeti da odgovore na pravi način, tj., na koji način će pokušati da to zaustave?

  • Možda će televizije morati da povećaju plate svojim novinarima, jer je sasvim jasno da u BiH postoje portali koji mogu dobro da plate novinara ili novinarku do kojih im je stalo.
  • Možda će televizije morati svoje novinare tretirati kao nešto što je vrednije od kamera i računara i na taj način vratiti dostojanstvo toj profesiji.
  • Možda će televizije morati da daju veću slobodu novinarima, jer je sasvim jasno da novci nisu sve i da postoje novinari kojima je stalo do integriteta i profesionalnosti.
  • Možda će televizije morati da se pretvaraju u portale, jer klasični gledači televizije će izumrijeti s generacijom rođenom devedeset i neke.

Bilo kako bilo, ovo što se desilo je potpuno neuobičajeno i to je početak jednog novog i drugačijeg odnosa novinara i novinarki prema medijima u BiH i možemo reći da je u pitanju revolucija, jer povratka na staro nema.

About The Author