NEVESINJSKA FRKA: Zvižduci za Iliju Tamindžiju

RTRS je prešutio javno cijepanje boračkih knjižica i negodovanje zbog dodjele priznanja poslaniku SNSD-a, a BNTV je objasnio zašto se veterani bune

NEVESINJSKA FRKA: Zvižduci za Iliju Tamindžiju
Foto: BN TV

RTRS: Osujećen Zvizdićev pokušaj da se formiraju parlamentarne komisije

  1. – 10. novembar 2019.

KO BLOKIRA PARLAMENT? Nijedan od zastupnika u oba doma Parlamentarne skupštine BiH nije se odrekao naknada koje mu po tom osnovu pripadaju iako već godinu dana ne rade svoj posao. Posebno ne oni iz SNSD-a i srpskog kluba koji odbijaju predložiti svoje predstavnike u parlamentarne komisije i tako odblokirati rad Predstavničkog doma, pravdajući to neformiranjem Vijeća ministara. A RTRS ih u tome bezrezervno podržava. Otuda i ne čudi kada se u Dnevniku 2 izvještaj o ovom pitanju najavi riječima „SNSD osujetio još  jedan pokušaj  Denisa Zvizdića da se formiraju parlamentarne komisije“. I potom stavovi SNSD-ovih zastupnika koji ni ne trepnuvši tvrde da “nisu oni ti koji blokiraju rad parlamenta”.

DOSLJEDNO PROTIV: Sadržaji Dnevnika 2 u nedjelji iza nas donijeli su niz izvještaja u kojima je oslikana sva netrpeljivost člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika prema državi u čijem je najužem rukovodstvu. “Dodik podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti Zakona o zastavi BiH”; “Dodik protiv mišljenja koje su članovi Predsjedništva BiH prenijeli švedskom prinčevskm paru tokom njihove posjete BiH, u kojem su izrazili negodovanje zbog dodjele Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu”; “Dodik zahvalan predsjedniku Francuske Emmanuelu Macronu koji je BiH nazvao tempiranom bombom zbog građana koji su bili pripadnici Isila i trebaju se vratiti ili su vraćeni u BiH”.

INZKO,  PRODUŽENA RUKA: Redovno podnošenje izvještaja Vijeću sigurnosti UN-a visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka bio je povod da Milorad Dodik ponovo iznese niz optužbi na njegov račun i ponovi u više navrata izrečen stav da “zahtijeva zatvaranje Ureda visokog predstavnika (OHR)”. Sadržaj Inzkovog izvještaja prezentiran gledateljima bio je i više nego škrt. Reakcije višestruko veće. I već viđene: “ciničan i zlonamjeran izvještaj“ i “OHR produžena ruka bošnjačke politike“ neki su od citata Dodika preneseni u izvještaju iz Dnevnika 2 emitovanog 6. novembra.

U SUSRET LOKALNIM IZBORIMA: Kako se godina bliži kraju, a u narednoj su lokalni izbori, tako i iz Vlade RS stižu obećanja o povećanju plata radnicima u javnom sektoru. Iz kojih izvora Vlada misli novac namaknuti i šta je sa zaposlenim u javnom sektoru, pitanja su koja novinari Dnevnika 2 javnog servisa RS-a ne postavljaju. Ni premijeru RS-a ni predsjednici Saveza sindikata RS, kojoj su upravo oni koji stvaraju dohodak, ako je suditi prema onome što je u navedenom izvještaju emitovano, zadnja briga.

Ocjena: 1

BNTV: Radnici iz Bangladeša na gradilištima u Republici Srpskoj

  1. – 10. novembar 2019.

ŠTA SE DOGODILO U NEVESINJU? Sva podijeljenost društva u bh. entitetu Republika Srpska pokazala se kroz nekoliko izvještaja koji su se bavili dešavanjima u Nevesinju u nedjelji iza nas. Ta mala opština na istoku RS-a u fokus medijske pažnje dospjela je zbog pobune ratnih veterana i opozicionih odbornika u lokalnoj skupštini radi odluke tamošnje vlasti da se povelja povodom Dana opštine dodijeli Iliji Tamindžiji, poslaniku SNSD-a u Narodnoj skupštini RS. Kako se istog dana održavala i centralna proslava slave Vojske RS, ratni veterani su smatrali neprihvatljivim da se na taj dan priznanje dodijeli Tamindžiji, koji je rat proveo u Crnoj Gori. I sve što je RTRS prešutio gledateljima, kao što su javno cijepanje boračkih knjižica, zvižduci kojima je na sjednici lokalne skupštine dočekan Tamindžija, krnja svečana akademija zbog pokušaja vlasti da interveniše u umjetničkom programu… na uvid su gledateljima ponudili novinari BNTV-a.

STOP BLOKADAMA: Zašto su zastupnici SDS-a i PDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Mirko Šarović i Branislav Borenović, pokrenuli inicijativu za izmjene Poslovnika o radu tog doma, u svom izvještaju (Dnevnik 2, 8. novembar) objasnila je Slađana Jašarević. Uz navođenje da uporno odbijanje da SNSD i srpski klub predlože svoje zastupnike u parlamentarne komisije blokira sve razvojne projekte u BiH vrijedne milijardu KM.

UHLJEBLJAVANJE U PREDUZEĆIMA: Na primjeru imenovanja upravnih struktura u javnim preduzećima i ustanovama RS-a, Danina Milaković  bavila se temom kako partokratija ima primat nad odgovornostima onih kojima su poslovi povjereni. Uz navođenje javnih preduzeća koja gomilaju gubitke i za čije rukovodstvo nema sankcija, te uz ocjene analitičara i novinara, ukazala je na to da se javna preduzeća doživljavaju i koriste  kao stranačko vlasništvo za uhljebljavanje vlastitih kadrova.

ZAKAŠNJELO OBJAŠNJENJE: Gotovo dvije nedjelje je prošlo od objavljivanja saopštenja da je potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić formirao tim od 44 savjetnika. U razgovoru za Dnevnik 2 BNTV-a, Salkić je objasnio razlog formiranja savjetničkog tima, no smatramo da je vrijeme ovu vijest prevazišlo, jer je o njoj, u vidu  izvještaja, komentara i analiza, u drugim medijima već sve rečeno.

ISPRED ZGRADE: Poslanici PDP-a nastavljaju s akcijom da jednom nedjeljno ispred zgrade RTRS-a čitaju “istinite i neobjavljene vijesti“. Ovog puta taj prostor ustupili su i građanima, koji su iznijeli podatke o tome kako žive i kako im se, kako su naveli, krše ljudska prava (Dnevnik 2, 10. novembar.)

Ocjena: 6

Komparativna analiza

Uređivačke politike Dnevnika 2 RTRS-a i BNTV-a toliko su različite da je sve teže naći bilo kakva poređenja. Naime, RTRS ništa u koncepciji prezentacije vijesti i izbora tema ne mijenja i ostaje isključivo na fonu prenošenja stavova vlasti u RS-u i konstantnog marginalizovanja opozicije. BNTV nastoji, nekada s više, nekada s manje uspjeha, dati izbalansiranu sliku ključnih dešavanja i na njima zasnovanih tema koje analiziraju novinari ove medijske kuće.

About The Author

Izdvojeno
Svjesno prešućivanje događaja koji ne korespondiraju sa interesima vlasti u RS-u postali su, nažalost, uobičajena praksa uređivačke politike Dnevnika 2. Na to upozoravamo iz nedjelje u nedjelju, pa to činimo i ovog puta. Riječ je o obilježavanju Dana opštine Nevesinje i centralnoj proslavi krsne slave Vojske RS – Mitrovdana, koja je u tom gradu ostala u potpunoj sjeni nezadovoljstva demobilisanih boraca i odbornika opozicionih stranaka zbog dodjele posebnog priznanja Iliji Tamindžiji, poslaniku SNSD-a u Narodnoj skupštini RS. Iako su ratni veterani zbog toga bojkotovali svečanu akademiju, koja je održana bez najavljenog umjetničkog programa jer su glumci iz Srbije odbili da izađu na scenu, neki od veterana javno poderali boračke knjižice, a komandir policijske stanice podnio ostavku, ništa od toga gledatelji Dnevnika 7. novembra nisu mali priliku vidjeti./b>

Plus sedmice

RTRS
Nijedan izvještaj.
BNTV
Svečana akademija pripadnika hrvatske komponente OS BiH, održana na Kupresu, koju je jedan od branitelja, Vladislav Berić, prekinuo ukazujući da vlast samo verbalno brine za tu populaciju, bila je povod da Danina Milaković otvori pitanje može li se tako što desiti u RS-u. Njeni sugovornici ocijenili su da, unatoč brojnim nedaćama u ovom bh. entitetu, kod građana još uvijek nije sazrela svijest da imaju pravo da javno iskazuju svoje nezadovoljstvo te da iz straha šute.

Minus sedmice

RTRS
Migrantska kriza, koja se najvećim teretom prelama preko Bihaća, Cazina i Kladuše, u izvještajima koji su se njom bavili u Dnevnicima 2 samo je iskorištena za novo podizanje međunacionalnih tenzija. Za neljudske uvjete u kojima borave migranti u kampu na Vučjaku, novinari Dnevnika 2 ne haju. Ne haju ni za probleme s kojima se evidentno više ne mogu bez pomoći cijele države nositi ni vlasti Bihaća ni Unsko-sanskog kantona, ali zato tamošnje građane koriste samo kako bi migrante prikazali kao pošast koje se svi plaše. I sve to koristi se kao uvod u iznošenje stavova odbora za zaštitu Srba u Federaciji BiH koji se protive smještaju migranata “na vjekovnu srpsku zemlju“. Ovaj put u pitanju je selo Liplje, nadomak Bihaća, u koje se niko od Srba nije vratio u protekle 24 godine. A, navode novinari, željeli bi to. No onda ide i najapsurdniji dio izvještaja u kojem oni koji bi se vratili izjavljuju da se “traži dokaz da nisu stambeno zbrinuti u RS-u, odnosno da su u Liplju živjeli 1991. godine”?!
BNTV
Nijedan izvještaj.
Izdvojeno
Radoje Tasić iz Višegrada donio je priču o tome kako je jedna građevinska firma u cilju izvršavanja preuzetih obaveza angažovala radnike iz Bangladeša. Razlog je nedostatak radne snage u RS-u, koja je slabo plaćene poslove u toj grani zamijenila onim u nekoj od evropskih država. A građevinarci iz Bangladeša kažu da su zadovoljni uvjetima rada, zadovoljni su njima i njihove domaće kolege, iako se sporazumijevaju putem prevoditelja.