FTV I BHT1: Izborna kampanjo – otpočinji!

PLUS SEDMICE

FTV
Vijesti iz svijeta su i dalje u fokusu pažnje, pa je Antonija Avram započela nedjeljni Dnevnik 2 pregledom katalonskih nereda. Tri dana ranije, u izboru Darjana Babića je bogat izvještaj sa samita evropskih lidera u Estoniji. Bilo bi odlično kada bi se zadržao kurs praćenja svjetskih aktuelnosti.
BHT1
Prilog Vladimira Šuška. Obrada političke vijesti na način da se sve vrijeme vodilo računa o tome šta gledatelje interesuje.

MINUS SEDMICE

FTV
Skoro u svakoj sedmici postoji prilog koji oslikava uredničku političku naklonost. Način na koji se to otkriva se razlikuje, ali se najčešće krije u pogrdnim epitetima koji se krajnje selektivno primjenjuju i koji su uvijek rezervisani za iste stranke.
BHT1
Nije ga bilo.

FTV I BHT1: Izborna kampanjo – otpočinji!

Kako se približava kampanja, čiji eho već uveliko čujemo, politički prilozi sve su degutantniji i pristrasniji. FTV prednjači, dok se na BHT1 za sada dobro drže

 

FTV: Uloga FTV-a u povećanju akciza

26. septembar – 2. oktobar 2017.

KAKO POVEĆATI AKCIZE? U srijedu smo saznali da Denis Zvizdić razgovara sa predstavnicima opozicije kako bi se usaglasili koji im je model prihvatljiv i da podrže prijedlog kojim bi se konačno povećale akcize (urednica Jadranka Milošević). Izdvojena su mišljenja predsjedavajućeg Savjeta ministara i predstavnika opozicije, ali se nije zašlo u pozadinska pitanja (da li to znači da ne postoji podrška u vladajućoj koaliciji, šta kažu analitičari o ovoj temi i sl). Prenijet je i stav Johannesa Hahna, evropskog komesara za proširenje, koji je otprilike objasnio kako je neophodno povećati akcize. U narednom prilogu, razmatrajući nevolje sa Transportnom zajednicom i hoće li istu zaista podržati zvaničnici Republike Srpske, novinarka Zerina Ćosić-Vrabac dopušta sebi da ode korak dalje i da otvoreno pledira za povećanje tako što je istakla kako je dobro što je Dodik to spreman podržati. Cijela priprema, u kojoj gotovo da nisu bili zastupljeni stavovi protiv, djelovala je kao zagovaranje u korist jedne politike, a ne kao medijski raport koji informaciju proširuje radi njenog boljeg shvatanja.

OPET NAVIJANJE: Svako malo FTV otkrije znake otvorene ili slabo kamuflirane političke naklonosti, a kako to traje već dosta dugo, ni posljednji prilog o tome da li znamo ko je vlast a ko opozicija nije izgledao ništa bolje (urednica Amra Zaklan). Lako je bilo prepoznati kome je pripala uloga negativaca (SBB) kojima se pripisalo kako ne podržavaju reformske zakone, da su im bitna samo kadrovska rješenja i da žele staviti pod kontrolu Federalnu televiziju. Vrh prozvane stranke nije dobio priliku da se o svemu navedenom očituje. Ništa bolje nije prošao ni HDZ, dok SDA nekako uvijek prođe neokrnjeno, ili, blaže rečeno, nezapaženo. Opisani pristup je na korak do pamfleta, a od njega ga dijeli poslovična suzdržanost koju smo i ranije gledali i koja će se vrlo moguće izgubiti ili razotkriti u izbornoj kampanji.

IZDVOJENO:

Dejan Kožul, beogradski dopisnik, stalno donosi raznovrsne reportaže, oslikavajući tamošnju ne samo političku već i medijsku i kulturnu scenu. Sada nam je ispričao zašto su srpski mediji prosvjedovali akcijom “Stop medijskom mraku”, ali i šta misle kulturni djelatnici o tome što će Novi Sad ponijeti laskavu titulu prijestonice kulture. Kožulov izbor tema i način pripreme uspijeva da pokrije sve pore javne scene u Srbiji. Ukratko, izvjestilac kojeg bi svaka kuća poželjela.

OCJENA: 4

 

BHT1: Bez političkog navijanja

26. septembar – 2. oktobar 2017.

FAMA OKO AKCIZA: Sastanak Denisa Zvizdića, potpredsjednika SDA, s njegovim političkim protivnicima, a sve kako bi se konačno povećale akcize od kojih navodno zavisi nastavak cestogradnje, nije prošao ispod radara ni BHT1. Njihova pažnja je bila svestranija, pa je među sagovornicima bio i politički analitičar, a prostor se u kratkom osvrtu dao i SDS-ovoj parlamentarki, jer se ova stranka do sada protivila spornoj mjeri. Utisak je da je urednica Blažica Krišto ipak uspjela stvar prikazati u punoći njene kontroverze, jer očito da predsjedavajućem Savjetu ministara opozicija odjednom nije mrska kada treba izdejstvovati usvajanje zakona kojeg će u konačnici na svom džepu najviše osjetiti vlasnici automobila.

PRILOG BEZ GREŠKE: Kako se približava izborna kampanja koja je, istina, mjesecima daleko od nas, ali čiji eho već uveliko čujemo, politički prilozi su sve degutantniji i pristrasniji. Kao pravo osvježenje je zato došao uradak Vladimira Šuška koji je u utorak izvještavao o Skupštini naroda, ili o skupu koji je opozicija manjeg entiteta organizovala s ciljem da ukaže na svoj položaj u Parlamentu. Novinar se trudio gledatelje obogatiti sa svim dostupnim i relevantnim odjecima, bez da je isticao svoje stavove ili da je dao primat nekom od stajališta. Kombinovao je i stavove predstavnika vlasti sa oporbenjacima, ali i sa komentatorima društvenih zbivanja, ne skliznuviši niti jednom u navijanje ili jednostrano intoniranje. Oporba u Republici Srpskoj inače ima fer tretman na državnoj javnoj televiziji, ali i na FTV-u, za razliku od onoga kakav ima na RTRS-u.

IZDVOJENO:

Gordana Dragutinović Mutić bavila se posljedicama nevakcinisanja djece, temom koja je itekako aktuelna otkako su sve popularnije teorije zavjere i kojoj se treba posvetiti. Javna televizija je u maniru odgovornog medija upozorila građane koliko je opasno opirati se savjetima stručnjaka.

OCJENA: 8

 

KOMPARATIVNA ANALIZA:

Mnogo bolja sedmica BHT1, jer kako se izbori primiču, FTV se sve dublje upušta u političku arenu. Ne samo da su političku borbu oko povećanja akciza pretvorili u nužnost ili rješenje koje se mora prihvatiti po svaku cijenu, podastirući nam kao dokaz evropskog zvaničnika, već su i političke priloge bojili jednobojnim stranačkim bojama. Priča je već sedmicama ista: SBB nedopustivo šuruje sa opozicijom. Ili se predstavlja kao da su oni, iako to nisu. Druge stvari za Federalnu nisu bile sporne, kao što je npr. Zvizdićevo traženje parlamentarne većine kod protivnika. Ono što već drugu sedmicu zaredom obje televizije njeguju jeste bogatiji izbor i priprema vijesti iz svijeta, i to predstavlja značajan napredak kojem se publika sigurno raduje.

 

About The Author