Memorijalni centar prikuplja predmete žrtava genocida u Srebrenici

Iz ove institucije najavili su da će se pobrinuti za njihovo očuvanje i zaštitu svih dostavljenih predmeta kako ne bi propali

Memorijalni centar prikuplja predmete žrtava genocida u Srebrenici
Foto: Euronews

Memorijalni centar Srebrenica – Potočari uputilo je javni poziv preživjelima, porodicama i srodnicima žrtava genocida u i oko Srebrenice da toj instituciji ustupe na čuvanje predmete koji su pripadali žrtvama genocida kako se bi se sačuvali dokazi o stradanjima nevinih civila.

U cilju očuvanja sjećanja na žrtve, od porodica su zatražili na čuvanje predmete koje posjeduju iz vremena kada je Srebrenica bila pod opsadom ili iz perioda od jula do oktobra 1995. godine, kada su posljednji preživjeli uspjeli stići do Tuzle.

– Za mnoge od vas takvi predmeti imaju sentimentalnu vrijednost, ali priče koje ti predmeti danas pričaju ne smiju ostati neispričane – saopćeno je iz Memorijalnog centra.

Predmeti koje je moguće ustupiti su odjeća i obuća koja je pripadala žrtvama genocida ili preživjelim svjedocima, posebno obuća ručne izrade, konzervirana hrana, lični predmeti žrtava genocida kao što su satovi, tabakere, lični dokumenti i drugi predmeti uključujući i one pronađene uz žrtve u masovnim grobnicama.

Memorijalni centar primit će i improvizirane patente poput peći, svjetiljki i kolica za drva, odjeću korištenu u Srebrenici napravljenu od padobranskog platna ili šatorskog krila koji su korišteni pri bacanju hrane iz zraka 1993. godine, ruksake, sveske, udžbenike te igračke kupljene ili ručno napravljene.

Preživjeli, porodice i srodnici žrtava mogu dati dokumente, dnevnike, bilješke, pisma koja su putem Crvenog krsta stigla u ili poslana iz enklave, novinske članke i fotografije (poželjno u originalima, ali prihvatljivo je i u formi kopija).

Također, moguće je dostaviti i audio i video građu, audio i video snimke koji govore o životu stanovništva bosanskog srednjeg Podrinja od početka agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, a posebno u periodu dok je Srebrenica bila „Zaštićena zona Ujedinjenih nacija i u julu 1995. godine.

Iz ove institucije najavili su da će se pobrinuti za njihovo očuvanje i zaštitu svih dostavljenih predmeta kako ne bi propali.

– Sačuvat ćemo ih za generacije koje dolaze, koje još nisu ni rođene – kazali su.

Memorijalnom centru moguće je javiti se putem e-maila na [email protected] ili na telefon 056 440 486, a iz Centra napominju da će njihova vrata biti otvorena za sve dobronamjerne koji žele pomoći ovaj projekat.

Izvor: Memorijalni centar Srebrenica-Potočari

About The Author