Twitter poticao napade na muslimanske kandidate na izborima u SAD-u

Analizirano je 113.000 Twitter poruka, a kandidati su nazivani psima, teroristima i džihadistima

Twitter poticao napade na muslimanske kandidate na izborima u SAD-u
Foto: RTE

Muslimanski kandidati, među kojima su i američki kongresmenke Ilhan Omar i Rashida Tlaib, pretrpjeli su bujice mržnje kroz ksenofobične i prijeteće twittove tokom prošlogodišnje kampanje za Kongres, a veći dio twittova ojačan je botovima i lažnim nalozima, pokazalo je istraživanje.

Objavilo ga je Vijeće za društvena istraživanja, a analiziralo je 113.000 Twitter poruka usmjerenih prema muslimanskim kandidatima. Twittovi su kandidate nazvali “psima” i “smećem” te ih optuživali da se udaju za braću i sestre, da su teroristi i da žele Amerikancima nametnuti vrijednosti “demonske” vjere.

Studija nazvana “#islamofobija: poticanje straha i predrasuda 2018.” pokazala je i da je Twitter odgovoran za širenje slika i riječi.

– Završili smo s proizvedenim bijesom kojeg su pojačale nepoznate osobe, organizacije i vlade – kazao je vodeći autor istraživanja i profesor na Fakultetu za komunikacije Univerziteta u Washintonu Lawrence Pintak.

Kao rezultat, dodaje Pintak, stvara se društvo koje na društvenim mrežama izražava pretjeranu mržnju koja se potom prenosi na zvaničnim medijima i postaje redovna vijest.

Čini se da mnogi twittovi koje navodi izvještaj krše uvjete pružanja usluge te društvene mreže, a koji zabranjuju prijetnje i napade na vjerskoj osnovi. Istraživači su otkrili i da je veliki broj naloga Twitter zatvorio ili ih je korisnik izbrisao, što može biti taktika uklanjanja dokaza o dezinformacijskim kampanjama.

– Za prijetnje smrću, poticanje na nasilje i izražavanje mržnje nema mjesta na Twitteru – kazala je glasnogovornica Twittera Katie Rosborough nakon što je pregledala izvještaj te je dodala da takvo ponašanje podriva slobodu izražavanja i zdravu javnu komunikaciju.

– Postalo je jasno da ove platforme ne shvataju ozbiljno svoju ulogu pružajući prostor za bijelu nacionalističku mržnju i opasne dezinformacije. Mi kao nacija trebamo ozbiljno razmišljati o načinima rješavanja prijetnji sigurnosti i demokratiji na internetu – kazala je Omar.

Omar nosi hidžab zbog čega je bila poseban izvor bijesa, a na Twitteru su objavljeni stavovi da ona želi Amerikancima nametati islamski šerijatski zakon te da je bila saučesnica u pucnjavi na sinagogu u Pittsburghu prošle godine.

– Niko ko nosi hidžab ne smije se kandidirati na izborima u SAD-u. Kur’an i Islam te američki Ustav nisu kompatibilni ni na koji način – glasio je jedan Twitt.

Istraživači su analizirali i kategorizirali 113.000 twittova usmjerenih prema Omaru, Tlaibu i još jednom muslimanskom kandidatu za Kongres tokom dva mjeseca prije polugodišnjih izbora u novembru.

Napadi na internetu su bili više usmjereni na žene muslimanke nego na muškarce muslimane, a relativno mali broj naloga utjecajnih osoba imao je ogroman doseg, zahvaljujući nalozima koji su retvitirali, citirali ili komentirali.

Twitter nalog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa također je odigrao značajnu ulogu u širenju mržnje, dijelom i zbog toga što su osobe koje žele širiti antimuslimansku propagandu poruke usmjeravale prema Trumpu, potencijalno povećavajući njihov doseg, navodi se u izvještaju.

Studija se odnosila na period prije nego što je Trump u julu kazao da bi se Omar, Tlaib i druge dvije kongresmenke trebale “vratiti” u svoje zemlje, iako su tri od njih rođene u Sjedinjenim Američkim Državama.

Koautor istraživanja i istraživač na Univerzitetu Columbia Jonathan Albright potvrdio je da je izvještaj također pokušao procijeniti utjecaj antimuslimanskih poruka na Facebooku, ali nije uspio jer su postovi obično bili obrisani ili na drugi način postali nepristupačni prije nego što su mogli biti prikupljeni za analizu.

Izvor: Washington Post

About The Author