Zatvoreni Putinov kritičar Kara-Murza osvojio je nagradu Vijeća Evrope za ljudska prava

Početkom Putinove brutalne invazije na Ukrajinu, on pokrenuo rat protiv istine u Rusiji, kazao je dobitnik nagrade

Zatvoreni Putinov kritičar Kara-Murza osvojio je nagradu Vijeća Evrope za ljudska prava

Zatvoreni ruski opozicionar Vladimir Kara-Murza dobitnik je ovogodišnje Nagrade za ljudska prava Vaclav Havel, objavila je Parlamentarna skupština Vijeća Europe (PACE).

– Potrebna je nevjerojatna hrabrost u današnjoj Rusiji da se suprotstavi postojećoj moći. Danas Kara-Murza pokazuje tu hrabrost, iz svoje zatvorske ćelije – rekao je predsjednik PACE-a Tiny Kox.

Kara-Murza, koji je dugo oštro kritizirao predsjednika Rusije Vladimira Putina, zatvoren je u aprilu jer je osudio invaziju Kremlja na Ukrajinu, a sada je optužen za veleizdaju zbog koje bi mogao biti u zatvoru dva desetljeća.

– Sadašnje ruske vlasti, bez da im je to bila namjera, naslikale su portret istinskog domoljuba. Vlada Vladimira Putina takve ljude vidi kao izdajice – rekla je Kara-Murzina supruga Jevgenija primajući nagradu u njegovo ime.

Pročitala je izjavu koju je njezin suprug napisao u kojoj je između ostaloga stajalo da je početkom Putinove brutalne invazije na Ukrajinu, on pokrenuo rat protiv istine u Rusiji, dodajući da se u Rusiji Vladimira Putina govorenje istine smatra se zločinom protiv države.

Rekao je da je nagradu posvetio drugim političkim zatvorenicima u Rusiji i da će novac koji dolazi s njom ići u fond za njihove porodice.

Nagrada je nazvana po bivšem češkom disidentu i dramatičaru koji je s padom komunizma postao predsjednik Češke.

Nagrada dolazi nakon što je ruska grupa za zaštitu ljudskih prava Memorijal bila jedan od dobitnika ovogodišnje Nobelove nagrade za mir.

Izvor: AFP

About The Author