Podnesena krivična prijava protiv novinara RTRS-a zbog negiranja genocida

Prijavu je podnio predsjednik Skupštine Općine Srebrenica Ćamil Duraković napominjući da je to njegova prva prijava zbog negiranja genocida

Podnesena krivična prijava protiv novinara RTRS-a zbog negiranja genocida

Predsjednik Skupštine Općine Srebrenica Ćamil Duraković podnio je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine krivičnu prijavu protiv novinara Radiotelevizije Republike Srpske (RTRS) zbog poricanja genocida u Srebrenici.

Kako je napisao to njegova prva krivična prijava zbog negiranja genocida u Srebrenici.

Osumnjičeni je Branimir Đuričić, novinar RTRS-a i predstavnik Udruženja novinara iz Republike Srpske koji je otvoreno manipulirao brojem žrtava u Srebrenici te osporavao odluku Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove u Haagu koji je presudio da je u Srebrenici bio genocid.

Đuričić se nakon toga oglasio napisavši na Twitteru “Počelo je. Kako saznajem protiv mene je već podnesena krivična prijava zbog stavova izrečenih na Twitteru”.

– Od danas je i formalno na snazi Zakon o negiranju genocida u Srebrenici. Kazna zatvora do pet godina zatvora. Uz iskreno uvažavanje bošnjačkih stradalnika u Srebrenici, kao potomak žrtava istinskog, jasenovačkog genocida i borac za slobodu izražavanja kažem u Srebrenici nije bilo genocida – napisao je ranije Đuričić.

Tužilaštvo BiH već je formiralo nekoliko predmeta za negiranje genocida na osnovu prijava građana koje su zaprimili nakon odluke visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka, a koja je stupila na snagu.

On je nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH prema kojim je za negiranje genocida i drugih raznih zločina s prostora Bosne i Hercegovine moguće dobiti od tri mjeseca do pet godina zatvora.

Izvor: Klix

About The Author