Bjelorusija zabranila opozicioni medij Belsat kao ‘ekstremistički’

Lukashenko zaprijetio da će "očistiti" zemlju od aktivista, medija i civilnog društva

Bjelorusija zabranila opozicioni medij Belsat kao ‘ekstremistički’

Sud u Bjelorusiji označio je poljski televizijski kanal Belsat kao “ekstremistički” u još jednoj akciji usmjerenoj protiv medija i civilnog društva.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Bjelorusije saopćilo je da novčane ili zatvorska kazna mogu biti izrečeni svima koji dijele informacije iz Belsata, popularnog izvora vijesti za Bjeloruse koji pomno prati protivljenje tamošnjem lideru Aleksandru Lukashenku.

Lukashenko je ovog mjeseca zaprijetio da će “očistiti” zemlju od aktivista, medija i civilnog društva dok se zemlja približava prvoj godišnjici spornih predsjedničkih izbora koji su izazvali neviđene proteste.

Bjeloruske vlasti pojačale su kampanju protiv medija i civilnog društva, s više od 200 racija u uredima i stanovima aktivista i novinar, prema Vyasni, vodećem centru za ljudska prava koji je i sam na meti režima. Dvadeset sedam novinara trenutno je iza rešetaka, ili čekaju suđenje ili odslužuju kaznu.

Među njima su i dvije novinarke Belsata, Katsyaryna Andreyeva i Darya Chultsova, koje su u februaru osuđene na dvije godine zatvora zbog izvještavanja o protestima.

Belsat TV je podružnica poljskog javnog emitera Televizija Polska i emituju program uglavnom na bjeloruskom jeziku. Zamjenik direktora Belsata, Aleksy Dzikawicki, rekao je u izjavi da će kanal nastaviti s radom.

Prošle godine u augustu desetine hiljada građana se pobunilo zbog zvaničnih rezultata izbora, prema kojima je Lukashenko uvjerljivo pobijedio i tako osvojio šesti mandat.

Zbog učešća na višemjesečnim demonstracijama uhapšeno je više od 35.000 osoba, od kojih je policija hiljade brutalno pretukla. Na meti vlasti od tada su i novinari koji su izvještavali s protesta.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

About The Author