Institucije za finansiranje razvoja nisu uspjele zaštititi novinare

Izvještaj donosi osam studija slučajeva represije i statističku analizu na 335 drugih slučajeva napada na one koji su kritizirali ili propitivali odgovore na Covid-19

Institucije za finansiranje razvoja nisu uspjele zaštititi novinare

Od početka pandemije liječnici, medicinsko osoblje, novinari i drugi kritizirali su neadekvatne odgovore na Covid-19 koje su provodile vlade i drugi akteri. Zbog toga su mnogima od njih prijetili, napadali ili ih hapsili, piše Article 19.

Izvještaj „Nezdrava šutnja: Neaktivnost razvojnih banaka u odmazdi tokom Covida-19“ koji su uradili Article 19, Koalicija za ljudska prava i IFEX rasvjetljava odmazde nad ljudima koji su postavili pitanja o reakcijama na pandemiju i razotkriva kako razvojne banke nisu poduzele mjere za sprečavanje i rješavanje odmazdi povezanih s Covidom.

U maju 2020. godine u Gvineji je ubijeno šest osoba tokom protesta protiv ograničenja kretanja i policijskih iznuda na kontrolnim tačkama tokom lockdowna.

U septembru u Gvatemali braniteljica ljudskih prava Anastasia Mejía Tiriquiz uhapšena je i optužena nakon izvještavanja o mirnim demonstracijama protiv nedostatka ekonomske podrške onima koji su najviše pogođeni pandemijom.

Krajem decembra jordanski novinar Jamal Haddad uhapšen je nakon što je postavio pitanja o vladinim dužnosnicima koji su primili vakcinu kad ona još nije bila dostupna široj javnosti.

Iste sedmice u Kini novinar građanin Zhang Zhan osuđen je na četiri godine zatvora i mučen zbog izvještaja o izbijanju zaraze u Wuhanu.

Iako su počinitelji odmazde prvenstveno vlade i njihovi opunomoćenici, ta kršenja dogodila su se usred potpune šutnje i neaktivnosti razvojnih banaka koje igraju presudnu ulogu u oblikovanju i finansiranju odgovora na Covid-19 o kojima izvještavaju novinari i branitelji ljudskih prava.

Viši pravni savjetnik pri Articleu 19 David Banisar kazao je da je pandemija Covid-19 pokazala da je od vitalne važnosti sloboda govora i protoka informacija, ali ipak medicinski radnici, novinari, aktivisti i drugi koji su propitivali način na koji se rješava kriza suočili su se s uznemiravanjima i napadima.

– Uz to eđunarodne razvojne banke nisu osigurale da se njihovi zajmovi ne koriste za podrivanje prava na slobodu izražavanja i informacija. Pozivamo ove institucije da zaštite slobodu izražavanja držeći vlade odgovornima i da se izjasne kada se te i druge slobode krše – dodao je.

Izvještaj donosi osam studija slučajeva represije i statističku analizu na 335 drugih slučajeva napada na one koji su kritizirali ili propitivali odgovore na Covid-19 te pokazuje kako razvojne banke nisu ispunile svoje obveze i donosi preporuke za rješavanje represija.

Konkretno, tim dokumentom pozivaju se razvojne banke da zauzmu preventivni pristup i zahtijeva od vlada, koje su njihovi klijenti, da razviju plan za učinkovit odgovor na odmazdu, ali i da javno osude represije i prepoznaju važnost slobode medija i građanskih sloboda.

Direktor Koalicije za ljudska prava Siddharth Akali napominje da liječnici, medicinske sestre, novinari i drugi žele globalni odgovor na pandemiju koji se vodi potrebama lokalnih zajednica, gdje su zaštićeni oni koji su najugroženiji i gdje postoji slobodan i učinkovit protok informacija o virusu.

Do 15. juna 2021. godine međunarodne finansijske institucije (IFI) izdvojile su 150,54 milijardi američkih dolara za finansiranje odgovora na Covid-19, kroz 1.332 projekta, prema podacima prikupljenim putem Sistema ranog upozoravanja, baze podataka kojom upravlja Međunarodni projekt odgovornosti.

Izvještaj identificira slučajeve odmazde koji su pogodili najmanje 335 ljudi (između ostalih novinare, branitelje ljudskih prava, blogere i medicinsko osoblje), koji su postavljali pitanja o odgovorima država na Covid-19. Prijavljeni su slučajevi u 35 zemalja koje su primile ili primaju finansijsku podršku od međunarodnih institucija za finansiranje odgovora na Covid-19.

Izvor: ARTICLE 19

About The Author