BHT1 I FTV: Berlinski zid kao evropska vrijednost, Stari most kao legitimni vojni cilj

U jednoj od najlošijih sedmica BHT1, teško je pobrojati sve njihove propuste. Od neprepoznavanja vijesti dana, preko forsiranja Aleksandra Vučića, pa do gafa s davanjem prednosti Berlinskom zidu nad Starim mostom u Mostaru

BHT1 I FTV: Berlinski zid kao evropska vrijednost, Stari most kao legitimni vojni cilj
Foto: Mediji

BHT1: Kako se sjećamo Berlinskog zida, a kako Starog mosta?

  1. – 11. novembar 2019.

DODIK U PRVOM PLANU: Nastavlja se praksa prema kojoj se Dnevnik 2 otvara izjavama političara, i to sve sa javljanjem reportera s lica mjesta, dok uporedno prenose i interpretiraju izjave. Još jednom je glavni akter bio Milorad Dodik, koji je ponovio stavove o neformiranju vlasti, i koji uz to nije ništa novo iznio u sagi koja traje mjesecima. To je opet bilo dovoljno BHT1 da vijesti pristupa kao udarnoj. Isti dan, naprimjer, na FTV-u (i većini drugih medija) udarna vijest bila je pošiljka s metkom koja je stigla u Parlamentarnu skupštinu s nepoznate adrese iz Beograda. Na državnoj televiziji ta je vijest bila skrajnuta kao kratka agencijska informacija.

VUČIĆA IZ NAŠEG DNEVNIKA NE DOČEKUJU NEZADOVOLJNI GRAĐANI: Aleksandar Vučić je, kako smo već ustvrdili, sedmicama glavna zvijezda naših informativnih programa. Njegov svaki korak se pomno prati, kao i dešavanja u Srbiji koja izbijaju u prve minute kao da se radi o domaćim vijestima. Zanimljivo, sada kada razvoj događaja nije išao u korist srpskom predsjedniku (protesti ispred RTS-a za vrijeme njegovog gostovanja u emisiji Upitnik), reporterka BHT1 Biljana Pekušić (Dnevnik 2 taj dan nije bio potpisan u odjavnoj špici) odlučuje se na prilog o naoružanju srpske vojske. I mogućim sankcijama iz SAD-a zbog vojnih vježbi sa Rusijom. Ili o omiljenoj temi srpskih tabloida i lidera SNS-a. Okupljanje nezadovoljnih gledatelja i studenata, koji su htjeli postaviti pitanje svom predsjedniku, tvrdeći da im RTS upravo uskraćuje to pravo, odjeknula je u regionu, jer ne dešava se svaki dan da TV gosta dočekuje publika. Kod nas su u fokusu bili naoružanje i vojna oprema, a ne pobunjeni gledatelji.

BERLINSKI ZID, ALI NE I STARI MOST: Godišnjica razaranja Starog mosta u Mostaru nije se našla u udarnoj špici Dnevnika 2 u subotu, ali je zato bilo mjesta za godišnjicu rušenja Berlinskog zida. Obje vijesti se nisu nužno morale naći u špici, jer dnevnici bi se uglavnom trebali baviti aktuelnostima, ali ako je urednica Blažica Krišto pronašla mjesto za berlinsku obljetnicu, onda je izraz cinizma i odsustvo kulture sjećanja ne dati jednak tretman Mostaru. Ili tužnoj godišnjici varvarstva koju svi pamtimo. Uz to, Krišto je u prilogu potencirala tezu da je srušeni most prema haškoj presudi bio legitimni vojni cilj. Istina, taj dio iz sudske odluke jeste odjeknuo u medijima kao senzacija, i bio je najcitiraniji odlomak, ali to ne abolira odgovornosti čelnike HVO-a za ratne zločine za koje im se sudilo. I koji su takođe morali imati svoje mjesto u prilogu. Berlinski zid je na kraju ispraćen sve sa špicom uz podsjećanje na značaj evropskih vrijednosti, a Stari uz uzdah nad opravdanom vojnom akcijom.

OCJENA: 1

 

FTV: Solidni i korektni

  1. – 11. novembar 2019.

ŠTA JE VIJEST DANA? Tamo gdje je BHT1 imao diskutabilne uredničke odluke (Dodik u prvom planu), FTV je bio profesionalan i korektan. Metak u koverti na adresi Parlamenta jeste vijest kojom se otvara pregled dana. I to ne samo agencijskom pripremom, već  traganjem za svim dostupnim informacijama. Vučić sa BHT1 nije imao epizodu u zgradi RTS-a s bijesnim gledateljima ispred, dok je na FTV-u kod Amre Zaklan upravo to bio prilog iz Srbije. Slično su postupili i mnogi drugi mediji u regionu, npr. hrvatski RTL.

I BERLINSKI ZID I STARI MOST: „Šest godina od rušenja Starog mosta u Mostaru granatama HVO-a“, vijest je to iz naslova FTV-a (urednica Azra Pašukan). Odmah poslije one da Njemačka i svijet obilježavaju trideset godina od rušenja zida u Berlinu. U prilogu se nije insistiralo na sudskoj odluci da je most bio legitimna vojna meta, već se više govorilo kako je tužna obljetnica prilika da se razmišlja o zajedničkoj budućnosti.

GDJE SE I ŠTA SE GRADI? Koliko se i šta se gradi po Hercegovini? Kako izgleda dinamika radova? Koje su to nove saobraćajnice u najavi? Gdje su planirane brze ceste? Sve je to bilo u prilogu o cestogradnji u Hercegovini  u kojem su poredane sve dostupne činjenice i informacije (urednica Azra Pašukan).

OCJENA: 8

KOMPARATIVNA ANALIZA: Teško je i pobrojati sve propuste BHT1, ali iza nas je jedna od lošijih sedmica državne televizije. Greške su se nizale, od neprepoznavanja vijesti dana, preko šminkanja Aleksandra Vučića kao lica sa tabloida, koji govori isključivo o njemu dragim temama, pa do gafa sa davanjem prednosti Berlinskom zidu nad Starim mostom u Mostaru. Dok je prva obljetnica bila prilika da se sjetimo evropskih vrijednosti, druga je bila povod urednici da nas podsjeti da je most bio legitimni vojni cilj prema sudskoj presudi, kao da to opravdava bezumno nasilje. Je li to sve po čemu se sjećamo možda najbitnijeg spomenika iz naše kulturne baštine? FTV sebi nije dopustio ovakve gafove, pa se Starog mosta najviše sjećao kao kulturnog spomenika čija je obnova od velikog značaja za cijelu zemlju.

About The Author

Plus sedmice

BHT1
Urednica Adisa Dedić Kološ sabrala je reakcije domaće i međunarodne javnosti na izjavu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da je naša zemlja tempirana bomba.
FTV
Tamo gdje je BHT1 pravio greške, FTV je pokazala solidno lice javne televizije. Urednici su znali prepoznati vijest dana, a kultura sjećanja nije se prostirala samo do Berlina, već je uključivala i Mostar.

Minus sedmice

BHT1
Teško je izdvojiti jednu stvar, jer bilo je previše kikseva, ali ako se jedna stvar mora izdvojiti onda je to način kako se sjećamo rušenja Starog mosta. Kultura sjećanja svela se na pravdanje vojnih akcija.
FTV
Bezmalo deset minuta posvećeno je sjednici Narodne skupštine na kojoj Milorad Dodik opet pokazuje mišiće svojim političkim protivnicima, sve sa pompeznim naslovom „Entitet protiv države“. Ovakvih predstava smo se nagledali, a urednica Amra Zaklan vijest je mogla staviti u realniji kontekst.