Počinje suđenje za 20 Saudijaca u odsutnosti zbog Khashoggijevog ubistva

U decembru je sud u Saudijskoj Arabiji osudio pet osoba na smrt, a tri na kaznu zatvora zbog ubistva Khashoggija, ali suđenje je bilo tajno, a optuženi nisu imenovani

Počinje suđenje za 20 Saudijaca u odsutnosti zbog Khashoggijevog ubistva
Foto: IFJ

Suđenje za 20 državljana Saudijske Arabije u odsutnosti počelo je u Turskoj zbog ubojstva saudijskog novinara Jamala Khashoggija ubijenog u saudijskom konzulatu u Istanbulu u oktobru 2018. godine.

Osobe kojima se sudi uključuju dva bivša glavna pomoćnika moćnog prestolonasljednika Saudijske Arabije Mohammeda bin Salmana.

Saudijska Arabija provela je odvojeno suđenje zbog ubistva koje je žestoko kritizirano kao nedovoljno te je uslijedilo suđenje u Istanbulu zbog međunarodne pobune zbog ubistva koje je narušilo prinčev ugled.

Turski tužitelji optužuju bivšeg zamjenika šefa saudijske obavještajne službe Ahmeda al-Asirija i savjetnika za medije kraljevskog suda Sauda al-Qahtanija da su rukovodili operacijom i uputili saudijski tim da ubiju Khashoggija.

Ostalih 18 optuženih tereti se da su ubili Khashoggija, čiji posmrtni ostaci nisu pronađeni. Turski dužnosnici kažu kako je njegovo tijelo raskomadano i uklonjeno na nepoznato mjesto.

Novinar s prebivalištem u Sjedinjenim Američkim Državama ušao je u konzulat u oktobru 2018. godine tražeći papire za predstojeće vjenčanje.

Njegova zaručnica Hatice Cengiz prisustvuje suđenju s posebnom izvjestiteljicom Ujedinjenih nacija Agnes Callamard koja direktno optužuje prestolonasljednika za ubistvo.

Saudijske vlasti u početku su negirale bilo kakvu umiješanost u slučaj, ali su ga kasnije nazvale “operacijom”.

U decembru je sud u Saudijskoj Arabiji osudio pet osoba na smrt, a tri na kaznu zatvora zbog ubistva Khashoggija, ali suđenje je bilo tajno, a optuženi nisu imenovani.

CIA i neke zapadne vlade vjeruju da je ubistvo naredio prijestolonasljednik Salman, što on negira.

Callamard kaže da je Khashoggi bio “žrtva namjernog, smišljenog pogubljenja, izvansudskog ubojstva za koje je odgovorna država Saudijska Arabija”. U vrijeme njegove smrti 59-godišnji novinar radio je za Washington Post.

Ahmeda al-Asirija i Sauda al-Qahtanija tužioci terete za “poticanje na namjerno i monstruozno ubistvo i mučenje”. Hatice Cengiz, koja je čekala Khashoggija ispred konzulata na dan kad je ubijen, izrazila je nadu da će suđenje otkriti nove dokaze i konačno otkriti što se dogodilo s Khashoggijevim posmrtnim ostacima koji nikada nisu pronađeni.

Izvor: BBC

About The Author