Osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu neće biti odgođeno saslušanje

Organizacija za slobodu medija: Optužbe za špijunažu protiv Assangea predstavljaju prijetnju svim novinarima.

Osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu neće biti odgođeno saslušanje
Foto: APN

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange pojavio se u ponedjeljak na britanskom sudu kako bi se borio protiv izručenja Sjedinjenim Američkim Državama zbog optužbi za špijunažu, ali nije uspio izboriti se za odgodu postupaka kako bi njegov pravni tim imao više vremena za pripremu slučaja.

Assange je podignutom šakom pozdravio pristalice koji su ga podržali iz javne galerije Suda u Westminsteru. AP piše da je izgubio kilograme, ali je izgledao zdravo, premda je govorio vrlo tiho i ponekad djelovao zbunjeno. Osnivača WikiLeaksa nisu viđali u javnosti nekoliko mjeseci, a njegove su pristaše izrazile zabrinutost zbog toga.

Assange i njegov pravni tim nisu uspjeli uvjeriti sutkinju Vanessu Baraitser da je odgoda u ionako sporoj stvari opravdana. Nakon što je sudac odbio ponudu za tromjesečno odlaganje, Assange je rekao da ne razumije šta se događa na sudu.

Kazao je da slučaj nije “pravedan”, jer američka vlada ima “neograničene resurse”, dok on nema jednostavan pristup svojim advokatima ili dokumentima potrebnim za pripremu njegove bitke protiv izručenja budući da je zatvoren u zatvoru Belmarsh na periferiji Londona.

– Imaju sve prednosti – rekao je 48-ogodišnji Assange.

Vlasti SAD-a optužuju Assangea da je s bivšim vojno-obavještajnim analitičarom Chelsea Manningom provalio šifru kako bi ušao u povjerljiv vladin računar.

Advokat Mark Summers, koji zastupa Assangea, kazao je da je potrebno više vremena za pripremu Assangeove odbrane, jer slučaj ima mnogo aspekata, uključujući vrlo rijetku optužbu za špijunažu protiv novinara i trebat će vremena za planiranje i pripremu ovog slučaja.

– Naš slučaj će biti temeljen na političkom pokušaju da se novinarima da do znanja koje su posljedice objavljivanja informacija. To je pravno bez presedana – dodao je.

Također je optužio SAD da je ilegalno špijunirao Assangea dok je bio u ekvadorskoj ambasadi poduzimajući i druge ilegalne radnje protiv osnivača WikiLeaksa.

Summers je zatražio tromjesečno odgađanje saslušanja, ali taj prijedlog odbijen je nakon što je advokat James Lewis, zastupnik Sjedinjenih Država, rekao da se SAD protivi bilo kakvom odgađanju postupka.

Javna galerija bila je prepuna Assangeovih pristaša, uključujući bivšeg gradonačelnika Londona Kena Livingstona, a izvan zgrade suda okupljeni su nosili plakate kojima su tražili puštanje Assangea.

Sudinca je kazala da će se ročište održati na sudu Belmarsh koji se nalazi uz zatvor u kojem je Assange te će Assangeu tu biti lakše prisustvovati, a ima i više prostora za medije.

Bivši ministar unutarnjih poslova Sajid Javid potpisao je u junu naredbu kojom je Assangeu omogućeno izručenje.

Nekoliko organizacija za slobodu medija ocijenilo je da optužbe za špijunažu protiv Assangea predstavljaju prijetnju svim novinarima.

Izvor: AP News

About The Author