Uhapšeno 200 osoba u Moskvi tokom protesta podrške ruskom novinaru

Protest podrške Golunovu počeo je na metro stranici Cistiye Prudi nakon čega su okupljeni planirali šetati do zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova. Privedeni su i novinari Reutersa, Der Spiegela i nekih opozicionih medija u zemlji. Među privedenim je i ruski opozicioni lider i osnivač Fonda za borbu protiv korupcije Alexei Navalny. Protest je pod jakim sigurnosnim mjerama nastavljen u […]

Uhapšeno 200 osoba u Moskvi tokom protesta podrške ruskom novinaru
Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY

Protest podrške Golunovu počeo je na metro stranici Cistiye Prudi nakon čega su okupljeni planirali šetati do zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova.

Privedeni su i novinari Reutersa, Der Spiegela i nekih opozicionih medija u zemlji. Među privedenim je i ruski opozicioni lider i osnivač Fonda za borbu protiv korupcije Alexei Navalny.

Protest je pod jakim sigurnosnim mjerama nastavljen u blizini zgrade Ministarstva. Lokalni mediji navode da je policija privela više od 200 osoba.

Advokati poznatog ruskog novinara Golunova, ranije ovog mjeseca su podnijeli prijavu protiv ruske policije zbog nasilja nad njihovim klijentom. Ruska policija je odbacila tvrdnje da je novinar Golunov pretučen tokom hapšenja u četvrtak

S druge strane, advokati tvrde da je novinar pretrpio potres mozga i frakture rebara.

Golunov je podvrgnut i ljekarskom pregledu u bolnici sa vidnim ogrebotinama i modricama po leđima i oko oka. Oslobođen je nakon što nije dokazana njegova povezanost sa krijumčarenjem droge.

Ruski istraživački novinar Ivan Golunov, čije je hapšenje izazvalo ogorčenje među novinarima širom Rusije, oslobođen je odmah nakon što je ministar unutrašnjih poslova Rusije izjavio da će optužbe protiv Golunova biti povučene.

Golunov je iz policijske zgrade izašao 11. juna, gde ga je u znak podrške dočekalo više stotina novinara i građana. Golunov je uhapšen 6. juna pod optužbom da je pokušao da proda veliku količinu droge. Golunov, koji je uporno negirao optužbe, u suzama se zahvalio okupljenim novinarima i građanima i poručio da će nastaviti da se bavi istraživačkim novinarstvom.

Izvor: The Guardian

 

About The Author