ATV NA TRAGU PROFESIONALIZMA TV1

PLUS SEDMICE

ATV
Odgovorno i detaljno izvještavanje o migrantskoj krizi u BiH, pronađena je ravnoteža između informisanja i humanosti.
TV1
Sadržajni prilozi o postizbornoj kombinatorici u BiH, koji nude širu sliku političkih procesa.

MINUS SEDMICE

ATV
Nedovoljno pažnje se posvećuje CIK-u i zahtjevima koje su dobili za ponovno brojanje glasova.
TV1
Sadržajno izvještavanje o migrantskoj krizi, ali bez ugla koji bi jasnije tretirao stranu migranata u ovom problemu.

ATV NA TRAGU PROFESIONALIZMA TV1

Ako se izuzmu izvještavanja o opoziciji u Republici Srpskoj, ATV sve više počinje koristiti oprobani recept TV1: ponuditi što više informacija iz prve ruke, pa pustiti građane da sami zaključuju

 

ATV: Uravnoteženo o migrantskoj krizi

24. – 30. oktobar 2018.

UBISTVO DVA POLICAJCA U SARAJEVU: Nakon završenih izbora u BiH, ATV je redefinisao uređivačku politiku u smislu da se teme koje nemaju direktne političke implikacije obrađuju korektno i s elementima profesionalizma, dok se uticaj vladajuće koalicije vidi isključivo u sadržajima koji su u vezi s postizbornom kombinatorikom u Republici Srpskoj. Vijest dana 26. oktobra je bila pucnjava u Sarajevu, u kojoj su smrtno stradala dva policajca. Đurđijana Vujović je izvještavala uživo, prenoseći isključivo provjerene informacije. Imala je izjave dvojice svjedoka, zvaničnike policije na više nivoa, a jedinu zamjerku možemo uputiti na potenciranje angažmana MUP-a RS-a. Angažman MUP-a RS-a se pokušao predstaviti kao da je u pitanju „herojski čin“ bez presedana, iako je činjenica da se sve policijske strane trebaju uključiti u ovakva dešavanja u okviru svojih nadležnosti. ATV je u ostatku sedmice nastavio izvještavati o ovoj temi, ali bez posebnih analitičkih priloga koji bi odgovorili na pitanja koliko su učestali napadi na policiju, kakva je raspodjela nadležnosti u slučaju da se krivično djelo dogodi na teritoriji jednog entiteta pa počinilac pobjegne u drugi, postoje li raniji slučajevi koji bi ukazivali na eventualne počinioce i slično. Ipak, izvještavanje o ovom događaju možemo ocijeniti kao profesionalno, jer je bilo dovoljno informacija o događaju.

MIGRANTSKA KRIZA U NOVIM OBLICIMA: Izvještavanje o migrantskoj krizi ulazi u novu fazu, jer traje šest mjeseci i možemo govoriti o realnoj krizi, a ne o navodnim predizbornim trikovima. Problematika izvještavanja o migrantskoj krizi se nalazi na poštovanju balansa između preciznog informisanja građana o potencijalnim opasnostima i humanog odnosa prema migrantima, što često zna biti pretežak zadatak. Međutim, ATV se poslije izbora jako dobro nosi s ovom temom, nema direktnih kritika ka institucijama BiH, nego se na konkretan način bave informisanjem.

U Centralnim vijestima od 24. oktobra počinje izvještavanje o eskalaciji na graničnom prelazu Maljevac, gdje po prvi put imamo odlična pitanja novinara na terenu. Nenad Knežević se javlja uživo i donosi atmosferu sa graničnog prelaza, ne zanemarujući stranu migranata. Štaviše, on migrante pita da li su znali da neće moći preko granice s Hrvatskom, gdje je jedan migrant odgovorio „da im je rečeno da će moći“. Takođe, opštem dojmu pridonosi izjava Samira Alagića iz Željeznica FBiH, koji objašnjava da oni ne mogu nekoga spriječiti da putuje vozom iz Sarajeva ako ima kupljenu kartu. Dan kasnije imamo i prvo paralelno uživo uključenje dviju novinarki (Nataša Milojević i Đurđijana Vujović), koje su prenosile najnovije informacije iz Bihaća i Sarajeva. Ovo je bio jedan od opširnijih priloga na ovoj televiziji u posljednje vrijeme, može se reći da je metod identičan onom koji često koristi TV1: ponuditi što više informacija iz prve ruke, pa pustiti građane da sami zaključuju.

POSTIZBORNA KOMBINATORIKA U SDS-u: Kada su u pitanju političke teme u kojima stranke opozicije imaju probleme, ATV nema problem da se bavi kontinuiranim izvještavanjem. Određene pozitivne pomake kada je u pitanju vladajuća koalicija zabilježili smo prošle sedmice, tako da je moguće da ćemo u budućnosti viđati bolje priloge o političkim temama.

Ove sedmice je sve krenulo 26. oktobra kada je objavljena vijest o mogućim nesuglasicama unutar SDS-a, Milovan Bjelica i Kostadin Vasić su izjavili da treba razgovarati sa svima i ne treba isključivati razgovore sa SNSD-om. Dan kasnije Jelena Grahovac donosi priču o isključenju Kostadina Vasića iz SDS-a, navodno zbog iskazanog stava o mogućim koalicijama. U ovom razvoju priče nedostajao je jedan analitički prilog koji bi se bavio eventualnim koalicijama SNSD-a i SDS-a u kontekstu izborne volje građana – tj. kakvi su efekti izbora u BiH ako poslije može „svako sa svakim“? U Centralnim vijestima 28. oktobra prikazana je sjednica Glavnog odbora SDS-a u Banjaluci, gdje nije bilo spornih postupaka ATV-a. Jedino je sporan komentar voditeljke Tatjane Trninić 29. oktobra u kojem situaciju sa sjednicom SDS-a opisuje pošalicom: „Selo gori, a baba se češlja“.

IZDVAJAMO:

Prilog Tijane Kecman (25. oktobar) o budućem uvođenju viza za Evropsku uniju je objasnio stvarne implikacije potencijalnog problema. Ne radi se o uvođenju „klasičnih“ viza, nego će se popunjavati obrazac koji će se predavati online, bez posjete ambasadama i konzulatima.

Ocjena: 6

 

TV1: Postizborne računice

24. – 30. oktobar 2018.

UBISTVO POLICAJACA U SARAJEVU: Ubistvo dva policajca u Sarajevu je centralna tema na TV1 26. i 27. oktobra, tj. dnevnici u oba dana su bili isključivo u znaku ovog događaja. Prvog dana TV1 nije pravio opširan prilog, nego je izvještavao u odvojenim prilozima o različitim aspektima događaja. Slađan Tomić je uradio prilog s izjavama očevidaca, od kojih je jedan bio zaštićen jer je rekao konkretne podatke o potencijalnim počiniocima. Nakon toga u studiju gostuje Mevludin Halilović, komesar policije Kantona Sarajevo, gdje je odgovarao na pitanja o tome da li se zna ko je počinilac, postoje li tragovi, da li su učestali napadi na policiju, da li je javnost u pravu kada kaže da policiji treba vratiti prave nadležnosti i slično. Ipak, bilo je previše rano da Halilović otkriva detalje istrage, pa je zbog toga davao generičke odgovore.

Dan kasnije, 27. oktobra, gost u studiju je Mirza Hadžiabdić, predsjednik UO Sindikata policije Kantona Sarajevo. Ovo gostovanje je bilo neobično, jer se gost uključivao između priloga i komentarisao različite aspekte koji su se spominjali u drugim prilozima. Iako ovakva situacija sama po sebi nije neobična, gostu Hadžiabdiću nije preostajalo ništa drugo nego da konstatuje ono što je već rečeno u prilozima. TV1 je imao namjeru da se bavi analitičkim novinarstvom i u ovoj temi, ali se stekao dojam da previše forsiraju zvaničnike policije koji, svakako, nisu mogli davati konkretne odgovore.

MIGRANTSKA KRIZA U BiH: Vijest dana 24. oktobra je sukob migranata i policije na graničnom prelazu Maljevac; Amira Jablan je prenijela dvije izjave (uz snimke sukoba): Samir Alagić iz Željeznica FBiH je govorio o nemogućnostima da utiču na to ko će biti putnik, dok je Mujo Koričić (komesar policije USK-a) komentarisao nedovoljne smještajne kapacitete. Osim ovog kratkog priloga izdvajamo još prilog Kenana Ćosića 25. oktobra, jer je na sveobuhvatan način obradio temu kapaciteta za smještaj migranata. Ostali prilozi i vijesti o ovoj temi su bili sporadični i bavili su se uglavnom uticajem migrantske krize na svakodnevni život građana USK-a, pa se može reći da je zanemarena humana strana.

ŠIRI KONTEKST POSTIZBORNE KOMBINATORIKE: TV1 nema problem kada je u pitanju analiza postizborne kombinatorike. Prilozi su cjeloviti i nude širi kontekst od običnog informisanja. Armina Sadiković 24. oktobra donosi priču o koalicionom potencijalu HDZ-a. Adisa Herco se bavi mogućim koalicijama u FBiH, ali sa aspekta formiranja vlasti bez SDA. Slađan Tomić 28. oktobra izvještava o podijeljenosti unutar DNS-a. Događaji u vezi sa sjednicom SDS-a nisu bili tematizovani, nego je prenesena vijest o tome kako pristižu oprečne informacije. U suštini, to je bilo sasvim dovoljno, jer ništa konkretno nije rečeno nakon sjednice.

IZDVAJAMO:

U Dnevniku 25. oktobra Jovanka Nina Todorović donosi profesionalan prilog o vaspitačici koja je maltretirala djecu u vrtiću, a nije ostala bez posla. Konsultovala je tri roditelja, pravnu regulativu i dva dodatna izvora.

Ocjena: 8

Komparativna analiza:

ATV je ove sedmice imao profesionalno izvještavanje kada je u pitanju ubistvo dva policajca u Sarajevu, dok je TV1 zakomplikovao solidno izvještavanje tako što je forsirao gostovanja policijskih zvaničnika koji nisu mogli ponuditi konkretne informacije. Ne kritikujemo analitičnost TV1, jer im je to glavna odlika koja ih čini kvalitetnim medijem. Analitičnost u ovakvim situacijama je poželjna, ali bez skretanja pažnje sa konkretnog događaja. Slična situacija je s migrantskom krizom, ATV je pronašao ravnotežu koja im je nedostajala tokom predizborne kampanje. Tokom avgusta i septembra se previše pažnje davalo kritici ministra bezbjednosti Dragana Mektića, što je bilo više politički motivisano. TV1 i dalje redovno izvještava o ovoj temi, ali je ove sedmice izgubljena humana strana na uštrb problematizovanja svakodnevnog života građana USK-a. Ipak, TV1 i dalje ima kvalitetnije izvještavanje o postizbornoj kombinatorici, dok ATV dodatno problematizuje sve što ima veze s opozicijom u RS-u.

About The Author