ROBI K.: Najdugovječniji hrvatski i jugoslavenski kolumnist

Prije tri i po decenije Viktor Ivančić počeo je ispisivati avanture nenadmašnog Robija. Ove godine, tačno 29. novembra, Robi izlazi u formi sabranih djela. Veliki događaj!

ROBI K.: Najdugovječniji hrvatski i jugoslavenski kolumnist

Piše: Vladimir Matijanić

Ovogodišnji 29. novembar bit će poseban za naše narode i narodnosti po maloj literarnoj poslastici: u riječkom Ex librisu održat će se predstavljanje sabranih nedjela Robija K., najstarijeg hrvatskog malodobnog kolumnista koji već 35 godina odbija napustiti treći razred osnovne škole. Trideset i pet Robijevih maloljetnih godina naći će se u pet knjiga koje zajednički izdaju Ex libris, beogradska Fabrika knjiga i Srpsko narodno vijeće iz Zagreba. Točnije, Ex libris i Fabrika knjiga nosioci su projekta, riječkom će izdanju suizdavač biti Srpsko narodno vijeće, a beogradskom Peščanik.

“Robi K. je kultna kolumna koja redovno izlazi već skoro tri i pol desetljeća. Glavni junak i njegova bliža okolina ne stare i ne mijenjaju se, dok se mijenjaju režimi i države. Kroz infantilnu vizuru devetogodišnjaka iznosi se žestoka satira na račun političkih i društvenih prilika. Okupljeni tekstovi cijelog razdoblja mogu se čitati kao svojevrsna alternativna historija”, stoji na Ex librisovoj web-stranici.

Robija K., kao što je poznato, piše Viktor Ivančić, dugogodišnji kolumnist tjednika Novosti, jedan od osnivača i urednika Feral Tribunea. Prvog Robija napisao je u formi brojalice, koju je nazvao militarističkom, a izašao je 28. listopada 1984. godine u odavno upokojenoj Nedjeljnoj Dalmaciji. Robi ubrzo napušta rimu i postaje vjerojatno najdugovječniji hrvatski, odnosno jugoslavenski kolumnist. Sa svojim autorom, selit će se iz Nedjeljne u Slobodnu Dalmaciju, zatim u Feral Tribune, pa na T-portal i, na koncu, na site Peščanik. Istodobno će odoljeti izazovima odrastanja – samo jednom, na početku, preći će iz drugog u treći razred i u njemu će ostati do danas.

U nedavnom intervjuu, upitan da Robijevim jezikom objasni prilike na hrvatskoj, srpskoj i bosanskohercegovačkoj medijskoj sceni, Ivančić je bio kratak i jasan: “Polako, ali sigurno, sve ide u kurac.”

About The Author