Hrvatski premijer iznio sramotne optužbe protiv novinara

Plenković je kritiziran nakon što je novinarku hrvatske javne televizije optužio da je pomogla njegovom političkom suparniku

Hrvatski premijer iznio sramotne optužbe protiv novinara
Foto: Novilist.hr

Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković (HDZ) optužen je za “sramotno” ponašanje jer je tokom predizborne debate na privatnoj televiziji RTL tvrdio da je novinarka hrvatske javne televizije HRT Maja Sever pripremila njegovog političkog rivala Davora Bernardića za televizijski obračun.

– Sramotno je ponašanje premijera Plenkovića, koji je tokom rasprave s Davorom Bernardićem na RTL-u optužio Maju Sever da radi za opozicioni SDP (Socijaldemokratska partija). Nedostojan je funkcije premijera – napisao je na Twitteru predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko.

Zovko je također kazao da Plenković stalno optužuje novinare da rade za opoziciju, no premijer tvrdi da to nije bio napad na Sever koju poštuje te je dodao da „ako neko ima osjećaja prema novinarima, onda ih imam ja“.

Dugo očekivana TV rasprava uoči ovosedmičnih izbora u Hrvatskoj suočila je dva kandidata za sljedećeg premijera – Plenkovića iz vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Bernardića iz Socijaldemokratske partije (SDP).

Tokom rasprave Plenković je pitao Bernardića da li ga Sever priprema za emisiju, jer je Bernardić u studio došao s dokumentima uključujući podatke i grafikone koje je pokušao koristiti da bi dokazao neuspjehe Plenkovićeve vlade.

Sever je predsjednica Sindikata hrvatskih novinara i dugogodišnja novinarka hrvatskog javnog RTV servisa HRT. Sarađuje s voditeljem i urednikom HRT-ovog talk showa „Nedjeljom u dva“ Aleksandrom Stankovićem kojem je Plenković bio gost 14. juna.

Tokom te emisije Stanković je suočio Plenkovića s nekim od njegovih neispunjenih obećanja. Nakon toga, prema medijskim izvještajima, Stanković je primio kritike od svojih nadređenih zbog toga što je previše napadao premijera.

Sever je nakon te emisije na društvenim mrežama napisala da su prije emitiranja na HRT-u ona i Stanković pripremili nekoliko grafova i popis Plenkovićevih izjava i obećanja iz izborne kampanje 2016. godine.

– To je običan i jednostavan novinarski posao. Naglašavam novinarski… Komentari predsjednika HDZ-a koji dopušta da kaže … da sam nekoga pripremala za raspravu, još su jedan od njegovih napada na nezavisno novinarstvo – napisala je Sever.

Ranije je Plenković je optužio i novinara N1 televizije Hrvoja Krešića da je agitirao za opoziciju nakon što ga je Krešić pitao hoće li ići u samoizolaciju kada je otkriveno da je bio u kontaktu s teniserom Novakom Đokovićem koji je zaražen koronavirusom tokom teniskog turnira u Zadru u Hrvatskoj.

– Znam da volite agitirati za tim za koji želite da nije u opoziciji, već na vlasti – rekao je Plenković novinaru N1, a Krešić je odgovorio da ne agitira, nego da postavlja pitanja kao novinar.

Reagiralo je Hrvatsko novinarsko društvo upozoravajući Plenković da prestane iznositi “neprihvatljive optužbe protiv novinara koji postavljaju legitimna pitanja”.

– Novinari ne rade ni za vladu ni za opoziciju. Oni rade isključivo u javnom interesu – istaknuli su iz tog udruženja.

Izvor: Balkan Insight

About The Author