Izrael osudio istragu FBI-a o ubistvu novinarke Shireen Abu Akleh

Izraelski ministar obrane Benny Gantz rekao je da je američka istraga bila “pogreška” i da Izrael neće surađivati s vanjskom istragom

Izrael osudio istragu FBI-a o ubistvu novinarke Shireen Abu Akleh

Izraelski ministar odbrane Benny Gantz rekao je da je američka istraga o ubistvu palestinsko-američke novinarke Shireen Abu Akleh “pogreška” i da Izrael neće sarađivati u istrazi.

Novinarka Al Jazeere Abu Akleh je ubijena dok je izvještavala o izraelskoj vojnoj operaciji u izbjegličkom kampu u gradu Jeninu na okupiranoj Zapadnoj obali u maju.

– Odluka Ministarstva pravosuđa Sjedinjenih Američkih Država da provede istragu o tragičnoj smrti Shireen Abu Akleh je pogreška. Izraelske odbrambene snage su provele profesionalnu, nezavisnu istragu, koja je predstavljena američkim dužnosnicima – objavio je izraelski ministar odbrane Benny Gantz na Twitteru.

Naglasio je da je izvještaj o tome predat predstavnicima SAD-a te da stoje uz svoje odbrambene snage, kao i da neće sarađivati u vanjskoj istrazi i dopustiti intervenciju.

Ni FBI ni američko Ministarstvo pravosuđa nisu komentirali medijske napise da će pokrenuti istragu.

Palestinske vlasti optužile su izraelske oružane snage za smrt Abu Akleh. Izrael je prvobitno rekao da je novinarka poginula u pucnjavi, a kasnije da je nemoguće utvrditi ko je ispalio smrtonosni metak.

Palestinski izvještaji i drugih novinara na licu mjesta govorili su od početka da je jasno koja je strana pucala na Abu Akleh.

U julu je američki State Department rekao da je metak koji je ubio Abu Akleh najvjerojatnije ispaljen s područja gdje su bile smještene izraelske trupe, ali da ona nije namjerno ciljana. Ured Ujedinjenih nacija za ljudska prava (OHCHR) rekao da je njegova nezavisna istraga o ubistvu odgovornost izraelskih snaga.

Izvor: DW

About The Author