Arnaut: Ako novinari ne mogu ući u zgradu parlamenta, onda to nije pravi parlament

Upozorio je da se novinari smrzavaju u zimskim mjesecima ispred zgrade čekajući izjave, ali za rješenje tog pitanja nema sluha

Arnaut: Ako novinari ne mogu ući u zgradu parlamenta, onda to nije pravi parlament

Bosanskohercegovačkim novinarima onemogućen je ulazak u zgradu državnog parlamenta ukoliko događaji nisu najavljeni, zbog čega su prisiljeni čekati na izjave ispred zgrade, upozorio je na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine poslanik Saveza za bolju budućnost (SBB) Damir Arnaut.

Poslanici bi, naime, danas trebali razriješiti dužnosti dosadašnjeg sekretara Zajedničke službe Parlamentarne skupštine BiH Kenana Vehabovića iz SBB-a te imenovati Jasmina Terovića iz Stranke demokratske akcije (SDA) na tu poziciju, a upravo njima Arnaut adresira svoje zamjerke.

– Novinari se u zimskim mjesecima smrzavaju ispred zgrade. U najrazvijenijim zemlja svijeta postoje novinari akreditirani za praćenje rada neke institucije i imaju konstantan pristup instituciji u razumnom vremenu tokom radnog vremena primjera radi – podvukao je.

Dodao je da novinari akreditirani za praćenje događaja iz Bijele Kuće konstantno tu borave jer je to najbolji način da dođu do informacija zbog čega je za njega nedopustivo da na njegovo poslaničko pitanje o tome kada će se to riješiti nikada nije dobio odgovor.

– Nedavno je desetak novinara stajalo na platou ispred zgrade po izuzetno hladnom vremenu. Službe nisu htjele da ih puste u zgradu, a novinari su imali objektivan razlog da uđu u zgradu i prate događaj. Novinarima sam rekao da obavijeste službe da idu kod mene i pozvao sam ih na čaj, ali iz Službe im nisu vjerovali – prepričao je prošlosedmičnu situaciju Arnaut.

Nakon toga on je kao izabrani poslanik u najviše zakonodavno tijelo u državi morao sići do ulaza u zgradu i pitati ko to ne vjeruje da novinari dolaze kod njega, te mu je zbog svega toga vrlo stalo da se to pitanje riješi.

Izrazio je razočarenje što dosadašnji sekretar Vehabović nije imao sluha za to, ali je najavio narednom sekretaru da će rješenje tog pitanja biti Arnautov prioritet.

– Ako ćete zatvarati ovu zgradu za novinare, onda ovo nije pravi parlament – zaključio je Arnaut.

About The Author