Španski mediji tuže Metu zbog nelojalne konkurencije

Od Mete traže odštetu od 550 miliona eura jer je sistemski i masovno kršila evropsko zakonodavstvo za zaštitu ličnih podataka

Španski mediji tuže Metu zbog nelojalne konkurencije

Više od 80 španskih medija podiglo je tužbu protiv Mete, matične kuće Facebooka i Instagrama, koju optužuju da nije poštivala evropsku regulativu vezano uz zaštitu privatnih podataka, saopćilo je udruženje koje predstavlja medijske kuće.

Mediji, okupljeni u udruženju novinskih izdavača AMI, traže od Mete odštetu u iznosu od 550 miliona eura zbog “nelojalne konkurencije”.

AMI ističe da tuže američkog diva za “nepoštenu konkurentsku prednost na tržištu oglašavanja putem sistemske zloupotrebe ličnih podataka”.

Time je Meta, u periodu od 25. maja 2018. godine i 31. jula 2023. godine, “sistemski i masovno” kršila “evropsko zakonodavstvo za zaštitu ličnih podataka” koje traži pristanak korisnika da se njihovi podaci koriste u oglašivačke svrhe, tvrdi AMI.

Koristeći lične podatke s Facebooka, Instagrama i WhatsApp-a, tužitelji tvrde da je to Meti omogućilo kreiranje personaliziranih oglasa, čime su dobili nepoštenu prednost u odnosu na konkurente, “na štetu tradicionalnih medija koji su poštivali evropsku regulativu”.

Među medijskim kućama koje u tužbi zastupa udruga AMI su Prisa, vlasnik dnevnog lista El Pais i sportskog žurnala AS, Godo, vlasnik dnevnog lista La Vanguardia i Mundo deportivo, te Vocento koji izdaje konzervativni list ABC.

Meta je za sada odbila komentirati, ali ova tužba predstavlja zakonski napor tradicionalnih medija da se odupru dominaciji tehnoloških divova na oglašivačkom tržištu. Također naglašava sve veće napetosti između ta dva sektora.

Facebook i Instagram imaju 144 i 133 miliona korisnika u Evropi, ne uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo.

Izvor: Hina/HND

About The Author