Haaretz ukazuje na mrežu očiglednih neistina koje šire izraelski dužnosnici

Među iskrivljenim narativima bile su užasne priče o djeci odrubljene glave i trudnoj ženi koju je navodno oteo Hamas

Haaretz  ukazuje na mrežu očiglednih neistina koje šire izraelski dužnosnici

U izvještaju, izraelske novine Haaretz razotkrile su uznemirujući trend dezinformacija koje šire izraelske vlasti u vezi s napadima Hamasa 7. oktobra.

Novinari Nir Hasson i Lisa Rozobsky predvodili su istragu, otkrivajući mrežu otvorenih neistina koje su širili dužnosnici, uključujući i one iz Ureda premijera Izraela Benjamina Netanyahua.

Među iskrivljenim narativima bile su užasne priče o djeci odrubljene glave i trudnoj ženi koju je navodno oteo Hamas. Ovi narativi ne samo da su postali popularni na društvenim mrežama, već su citirani i u međunarodnim mrežama.

Izvještaj Haaretza naglašava opasnost od širenja netačnih ili pretjeranih priča, koje narušavaju vjerodostojnost službenih izvora i potiču na poricanje stvarnih zločina.

Istovremeno, Odbor za zaštitu novinara izvijestio je o zabrinjavajućoj prekretnici u sukobu Izraela i Hamasa. Od početka neprijateljstava 7. oktobra, najmanje 61 medijski djelatnik izgubio je život obavljajući svoju dužnost. Ova mračna statistika označava najsmrtonosniji mjesec za novinare od 1992. godine. Među žrtvama su palestinski, izraelski i libanonski medijski djelatnici.

Usred sukoba, došlo je do eskalacije kritika na račun dosadašnjih rezultata Izraela u zaštiti novinara. Pojavili su se izvještaji koji detaljno opisuju slučajeve namjernog ciljanja i uznemiravanja, s izvještajima o izraelskim tenkovima koji su pucali na novinare u Gazi. Takvi su incidenti dodatno potaknuli raspravu o zaštiti novinara u zonama sukoba.

Dezinformacijski rat na koji Haaretz ukazuje i sve veći broj mrtvih medijskih profesionalaca naglašavaju složene izazove s kojima se suočavaju novinari u područjima sukoba.

Ova otkrića podsjećaju na dvostruku ulogu novinara i kao onih koji donose priče i kao žrtava rata, sa zadatkom otkrivanja istine na bojnom polju često obavijenom neistinama.

Izvor: BNN

About The Author