Brazilcu osumnjičenom za ubistvo britanskog novinarka odobren kućni pritvor

Osumnjičeni će biti nadziran u kućnom pritvoru i neće moći napustiti zemlju

Brazilcu osumnjičenom za ubistvo britanskog novinarka odobren kućni pritvor

Brazilski sudac odobrio je puštanje uz kauciju u kućni pritvor jednom od osumnjičenih za ubistvo britanskog novinara Doma Phillipsa i brazilskog stručnjaka za domorodce Bruna Pereire, objavili su lokalni mediji.

Ruben da Silva Villar, također poznat kao “Kolumbija”, pušten je prošlog petka, prema izvještajima lokalnih medija, nakon presude donesene tri dana ranije.

Savezni sudac Fabiano Verli presudio je da Villar, koji je bio u pritvoru od jula, može platiti 2.800 dolara i čekati suđenje na adresi u Manausu, glavnom gradu države Amazonas.

– Povlaštena osoba nije dijete i mora se strogo pridržavati uvjeta nakon ovih uvjeta- kazao je Verli, navodeći da se optuženi mora svaki mjesec prijaviti vlastima u Manausu i da će biti nadziran pomoću elektronskog uređaja na gležnju.

Tokom kućnog pritvora Villar neće moći napustiti zemlju, a morat će i predati pasoš vlastima.

Phillips (57) i Pereira (41) ubijeni su 5. juna u dolini Javari, džungli u blizini brazilske granice s Peruom i Kolumbijom, koja je pogođena ilegalnim ribolovom, sječom šume, rudarenjem i trgovinom drogom.

Pereira je radio na zaustavljanju ilegalnog ribolova u autohtonom rezervatu doline Javari, teritoriju koji je površinom veći od Austrije, s najvećom koncentracijom plemena na Zemlji.

Phillips, slobodni novinar koji je radio za The Guardian, The New York Times i druge novine, putovao je s njim kako bi napisao knjigu pod nazivom “Kako spasiti Amazon”.

Domorodački čelnici koji su sarađuju s Pereirom optužili su Villara da je naredio njegovu smrt zbog nezakonito ulovljene ribe. Policija je rekla da je Villar, osumnjičeni trgovac drogom, vodio grupu “odgovornu za prodaju velikih količina ribe za izvoz u susjedne zemlje”.

Izvor: AFP

About The Author