Crna Gora: Uhapšeni urednici portala zbog objavljivanja lažne vijesti

Raičevića i Živkovića saslušat će nadležna tužiteljica Osnovnog tužilaštva u Podgorici

Crna Gora: Uhapšeni urednici portala zbog objavljivanja lažne vijesti

Crnogorska policija uhapsila je u nedjelju kasno navečer urednike prosrpskih portala u Crnoj Gori, in4s.net i borba.me, Gojka Raičevića i Dražena Živkovića zbog sumnje da su izvršili krivična djela izazivanje panike i nereda.

Oni su sinoć pozvani na informativni razgovor, nakon čega im je oko ponoći određeno zadržavanje u pritvoru do 72 sata.

Ta dva portala jučer su, kako je saopćeno iz crnogorske policije, objavili lažnu informaciju da je došlo do eksplozije u Vili Gorica, zdanju koje crnogorski predsjednik i premijer koriste za prijem visokih zvanica.

– Živković je kao glavni i odgovorni urednik portala ‘Borba’ počinio to krivično djelo na način što je, kako se sumnja, izazvao paniku u javnosti objavljivanjem lažnih vijesti u vezi s događajem u Vila Gorica u Podgorici, a bez prethodne provjere informacije – navodi policija.

Također, Raičević je, kako se sumnja, kao glavni i odgovorni urednik portala “IN4S”, izvršio isto krivično djelo objavljivanjem iste lažne vijesti na portalu “IN4S”.

Odmah nakon njenog objavljivanja na tim portalima, informaciju su prenijeli su mediji u Srbiji s tendencioznim naslovima poput “Haos u Vili Gorica”, “Otkriven uzrok eksplozije u Milovoj rezidenciji, službe sumnjaju da se radi o eksploziji”.

Crnogorska vlada odmah je demantirala tu informaciju, objašnjavajući da nije došlo do eksplozije već do manjeg kvara na električnim instalacijama, uz tvrdnju da nije bilo nikakve eksplozije.

– Netačno je da je u Vili Gorica odjeknula eksplozija. Riječ je o manjem elektro kvaru koji je ubrzo saniran. Eksplozije nije bilo kako prenose pojedini mediji s ciljem širenja panike – tvrde u crnogorskoj vladi.

Raičevića i Živkovića danas će saslušati nadležna tužiteljica Osnovnog tužilaštva u Podgorici.

Zbog istog krivičnog djela crnogorska policija je, uoči pravoslavnog Božića, uhapsila je glavnu urednicu crnogorskog portala Fos Media Anđelu Đikanović koja je objavila lažnu informaciju da će 250 pripadnika specijalne policijske jedinice Kosova ROSU, pomagati crnogorskim kolegama u osiguravanju reda i mira u Crnoj Gori na Badnji dan.

Tenzije u Crnoj Gori podignute su nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti u posljednjim danima 2019. godine, kojemu se protivi Srpska pravoslavna crkva, koja ga vidi kao paravan za otimanje njene imovine u Crnoj Gori.

Zakon podržava Crnogorska pravoslavna crkva, koja ga vidi kao prvi veliki korak ka obnovi autokefalnosti te crkve.

 

Izvor: Hina/Fena

About The Author