Vojna vlast iz Burkine Faso suspendirala francuski časopis Jeune Afrique

Već su ukinuti Radio France Internationale i France24 koje finansira Francuska

Vojna vlast iz Burkine Faso suspendirala francuski časopis Jeune Afrique
Foto: yoda-adaman-8wuOLdN77A4-unsplash

Vojna vlast Burkine Faso suspendirala je francuski novinski časopis Jeune Afrique zbog objavljivanja “neistinitih” članaka koji su izvještavali o napetosti i nezadovoljstvu unutar oružanih snaga zemlje, saopćeno je.

Suspenzija Jeune Afriquea najnovija je eskalacija u obračunu s Francuskom otkako je ta zapadnoafrička država prošle godine pala pod vojnu vlast.

U saopćenju se publikacija optužuje da nastoji diskreditirati oružane snage i da manipulira informacijama kako bi “širili haos” u zemlji, nakon dva članka objavljena u posljednja četiri dana.

Vlast je već suspendirala emitere Radio France Internationale i France24 koje finansira Francuska zbog navodnog davanja glasa islamističkim militantima koji organiziraju pobunu širom regije Sahel južno od Sahare. Obje publikacije odbacile su ove optužbe.

Francuski televizijski kanal La Chaine Info, privatnog emitera TF1, suspendiran je na tri mjeseca u junu zbog emitiranja izvještaja o pobuni kojoj “nedostaje objektivnosti”. TF1 je tada odbio komentirati.

U aprilu su dva francuska novinara koji su radili za novine Le Monde i Liberation protjerana iz zemlje. Liberation je rekao da je potez neopravdan jer su novinari imali uredne papire.

Izvor: CNN

About The Author