Kina poziva zemlje na bojkot događaja za slobodu medija u Hong Kongu

Kineska misija u UN-u zatražila je od zemalja da se suzdrže od učešća u događaju, navodeći da su pitanja povezana s Hong Kongom unutrašnja pitanja Kine

Kina poziva zemlje na bojkot događaja za slobodu medija u Hong Kongu
Foto: ling-tang-yBroAF1cN3I-unsplash

Kina vrši pritisak na zemlje da bojkotiraju događaj koji organiziraju Britanci u Ujedinjenim narodima u Ženevi o slobodi medija u Hong Kongu u saradnji sa sinom zatvorenog medijskog tajkuna, pokazalo je pismo i potvrdila četiri diplomata.

Događaj pod nazivom ‘Sloboda medija u Hong Kongu’ održava se na marginama petosedmičnog sastanka Vijeća za ljudska prava UN-a. Među govornicima je i Sebastien Lai, sin Jimmyja Laija koji je više od 1.000 dana u zatvoru u Hong Kongu pod optužbama vezanim uz zakon o nacionalnoj sigurnosti te bivše britanske kolonije.

U pismu koje je naširoko kružilo među diplomatima u UN-u u Ženevi, kineska misija zatražila je od zemalja “da se suzdrže od učešća u ovom događaju na bilo koji način”, navodeći da su pitanja povezana s Hong Kongom unutrašnja pitanja Kine.

Četiri diplomata su potvrdila da su primila pismo, a troje od njih je reklo da su kineski diplomati također pojedinačno kontaktirali neke zemlje da ne prisustvuju ili da na bilo koji način podrže događaj.

Do sada su najmanje 22 zemlje supokroviteljice događaja, pokazuje dokument, uključujući Sjedinjene  Američke Države, Francusku i Njemačku, dok su vlasti Hong Konga objavile su opću izjavu u kojoj se osuđuje “zavaravajuće i klevetničke primjedbe” organizacija i medija u kontekstu slučaja Lai.

Britanski Ured za vanjske poslove, Commonwealth i razvoj saopćio je da će nastaviti izražavati “dugotrajnu i legitimnu zabrinutost zbog erozije prava i sloboda u Hong Kongu”, pozivajući se na Zajedničku kinesko-britansku deklaraciju koja bi trebala garantirati autonomiju Hong Konga.

Britanija je objavila izvještaj u kojem stoji da su hongkonške vlasti produžile primjenu zakona o nacionalnoj sigurnosti koji je nametnuo Peking “bez stvarnih zabrinutosti za nacionalnu sigurnost”. Suđenje Jimmyju Laiju prema novom zakonu odgođeno je za 18. decembra i očekuje se da će trajati 80 dana.

Izvor: Reuters

About The Author