Facebook odgovoran za polovinu nasilja nad djecom na internetu

Planovi za uvođenje potpunog šifriranja na društvenoj mreži rezultirati bi da na hiljade slučajeva zlostavljanja djece bude neotkriveno

Facebook odgovoran za polovinu nasilja nad djecom na internetu
Foto: The Independent

Gotovo polovina svih seksualnih zlostavljanja djece na interentu dogodila se na aplikacijama koje su u vlasništvu Facebooka, pokazalo je istraživanje NSPCC-a što je vodeća dječja dobrotvorna organizacija u Velikoj Britaniji koja radi na sprječavanju zlostavljanja djece i pomaže žrtvama da se oporave.

Policijski podaci bazirani na podacima NSPCC-a otkrili su da se u 2018. godini putem Facebooka, Instagrama i WhatsAppa dogodilo više od 4.000 slučajeva dijeljenja slika i seksualnog zlostavljanja djece na interentu.

Dobrotvorna dječja organizacija upozorila je da će planovi za uvođenje potpunog šifriranja na društvenoj mreži rezultirati da na hiljade slučajeva zlostavljanja djece bude neotkriveno.

Taj novi standard šifriranja postaje sve popularniji jer sprječava da bilo ko, osim pošiljatelja i primatelja poruke, vidi taj sadržaj.

Izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg predstavio je svoju viziju platforme usmjerenije na privatnost početkom ove godine, nakon poziva korisnika da bolje zaštite njihove privatne podatke.

Popularna aplikacija za razmjenu poruka WhatsApp, koju je Facebook kupio 2014. godine, već koristi enkripciju radi zaštite privatnosti korisnika, međutim NSPCC tvrdi da policiji to otežava otkrivanje potencijalnih kriminalnih radnji.

Samo tri posto ukupnog broja slučajeva zlostavljanja djece zabilježeno je na WhatsAppu, zašto dobrotvorna organizacija kaže da je rezultat takvih mjera privatnosti.

Iz Facebooka je također rečeno da na njihovim platformama nema mjesta iskorištavanja djece te su potvrdili da koriste tehnologiju kako bi proaktivno uklonimo i zabranili štetno ponašanje te prijavili odgovorne.

Izvor: The Indenpendet

About The Author