Povećava se prijetnja izručenjem Assangea SAD-u

Assange je ročište pratio putem videolinka iz londonskog zatvora Belmarsh u kojem je zatvoren od 2019. godine

Povećava se prijetnja izručenjem Assangea SAD-u
LONDON, ENGLAND - MAY 19: Julian Assange speaks to the media from the balcony of the Embassy Of Ecuador on May 19, 2017 in London, England. Julian Assange, founder of the Wikileaks website that published US Government secrets, has been wanted in Sweden on charges of rape since 2012. He sought asylum in the Ecuadorian Embassy in London and today police have said he will still face arrest if he leaves. (Photo by Jack Taylor/Getty Images)

Prijetnja izručenjem za Juliana Assangea jučer je porasla jer je sudac donio odluku da bi Sjedinjene Američke Države mogle proširiti žalbu kojom traže njegovo izručenje.

Na Visokom sudu advokati američke vlade i osnivač Wikileaksa Assange iznijeli su argumente pred sucima Timothyem Holroydeom i Judith Farbey.

Nakon višesedmične rasprave o izručenju, okružna sutkinja Vanessa Baraitser u januaru je odlučila da se Assange ne smije izručiti SAD-u, navodeći kao razlog stvarnu opasnost od samoubistva.

Američkoj vladi dopuštena je ograničena žalba na njezinu odluku po tri osnova, ali najnovija presuda dodaje dvije daljnje tačke koje otvaraju osporavanje značajnih elemenata psihijatrijskih dokaza.

Pristalice koje podržavaju Assangea od ranih sati okupljale su se ispred centralnog londonskog suda kako bi zahtijevale oslobađanje Assangea.

Došavši na sud, Assangeova partnerica Stella Moris je kazala da SAD iskorištavaju nepravedne aranžmane izručenja kako bi samovoljno produžili zatvor – nedužnog čovjeka optuženog za bavljenje novinarstvom.

Bio je prisutan i bivši vođa laburista Jeremy Corbyn, koji je učesnicima protesta kazao da SAD ima neku vrstu opsesije prema ljudima koji otkrivaju istine o američkoj vojnoj prisutnosti širom svijeta.

Assange, kojem je uskraćeno pravo na kauciju unatoč presudi sutkinje Baraitsera, prisustvovao je ročištu putem video linka iz zatvora Belmarsh. Djelovao je mršavije nego na zadnjem pojavljivanju na sudu, s razbarušenom bijelom kosom.

SAD traži izručenje Assangea kako bi mu se sudilo u toj zemlji zbog 18 navodnih prekršaja koji se odnose na curenje podataka, uključujući podatke iz afganistanskih i iračkih ratnih zapisnika koje je objavio 2010. godine.

Britanska advokatica Clair Dobbin, koja je na ročištu zastupala interese američke vlade, izjavila je da Assange, koji je orkestrirao jednu od najvećih krađa podataka u historiji, nije toliko psihički bolestan da bi sebe povrijedio ili nanio štetu.

Sudac Holroyde zaključio je da je preispitivanje ranijih dokaza o Assangeovom psihičkom stanju primjereno u datim okolnostima. Odredio je cijelo žalbeno ročište za 27. i 28. oktobra.

To znači da Assange sada mora čekati gotovo tri mjeseca da sazna svoju sudbinu i ostati u zatvoru Belmarsh. Mogao bi tražiti puštanje uz kauciju prije tog datuma, ali su njegovi prethodni zahtjevi za tim odbijeni.

SAD su 2019. godine osudile Australca na 175 godina zatvora po 17 tačaka optužnice za špijunažu, nakon što ga je ambasada Ekvadora, u kojoj se nalazio od 2012. godine, predala britanskim vlastima.

Izvor: Al Jazeera/IFJ

About The Author