Mijatović: Presuda za ubistvo Ćuruvije važna za sigurnost novinara

U Apelacionom sudu sutra počinje odlučivanje o prvostepenoj presudi za ubistvo novinara i izdavača Slavka Ćuruvije

Mijatović: Presuda za ubistvo Ćuruvije važna za sigurnost novinara
Foto: CoE.int

Komesarka Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović kazala je da ne može dovoljno istaknuti koliko je važno da se proces za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, koji se u utorak nastavlja, brzo i pravedno okonča.

– Sigurnost novinarki i novinara, kao i nekažnjivost zločina nad njima, u Srbiji su već dugo problem i zbog toga je više nego očigledno da je odluka suda iz aprila 2019. godine, kojom su osuđene osobe odgovorne za ubistvo Slavka Ćuruvije jedan od najvažnijih pomaka kada su u pitanju medijske slobode i sigurnost novinara u Srbiji u posljednjih nekoliko decenija – dodala je Mijatović.

Ukazala je da je ta presuda, do koje je došlo 20 godina nakon ubistva „Slavkovoj porodici i kolegama donijela izvjestan osjećaj da je pravda zadovoljena i oni sada čekaju da čuju odluku Apelacionog suda“.

– Također je važno otkriti pozadinu i pronaći nalogodavce i izvršioce ubistva Dade Vujasinović i Milana Pantića ubijenih novinara 1994. i 2001. godine – naglasila je Mijatović.

Podsjetila je da vlasti u Srbiji imaju obavezu da zaštite novinare kojima se prijeti, kao i da „sve vrste nasilja kojima su izloženi medijski radnici moraju biti efikasno istražene, procesuirane i kažnjene“.

U Apelacionom sudu sutra počinje odlučivanje o prvostepenoj presudi za ubistvo novinara i izdavača Slavka Ćuruvije, odnosno o žalbama koje su na presudu podnijeli advokati odbrane i tužilac.

Nakon 21 godine od ubistva Slavka Ćuruvije, njegova porodica, prijatelji, saradnici i medijska javnost očekuju da se potvrdi prvostepena presuda donijeta u aprilu prošle godine te da se zaključi ovaj dugotrajni, težak proces, a zločinci adekvatno kazne.

Presudom su za ubistvo, kao organizatori, osuđeni bivši načelnik Resora državne sigurnosti Radomir Marković i tadašnji načelnik beogradskog centra RDB-a Milan Radonjić na po 30 godina zatvora, dok su bivši glavni obavještajni inspektor Druge uprave RDB-a Ratko Romić i bivši rezervni pripadnik RDB-a Miroslav Kurak osuđeni na po 20 godina zatvora.

Izvor: Cenzolovka

About The Author