RTRS I BNTV: Šta se zaista dešava u Novom Pazaru?

Parlamentarno saslušanje posvećeno pravosuđu dobilo je dva opozitna izvještaja. RTRS je događaj pratio kroz vizuru Milana Tegeltije, a BNTV je gledateljima ponudio kvalitetan pregled dešavanja

RTRS I BNTV: Šta se zaista dešava u Novom Pazaru?
Foto: N1

 

RTRS: Odbrana Tegeltije i posljednji dani

29. juni – 5. juli 2020.

STRANAČKA PREPUCAVANJA: Otvaranje stotinjak metara neke lokalne saobraćajnice, obećanja o izgradnji vodovoda u prigradskim naseljima, promocija još jedne od knjiga bivšeg novinara a sada odanog člana partije Milana Ljepojevića, koje ne čitaju ni najzagriženiji članovi SNSD-a, dio su sadržaja dnevnika emitovanih u protekloj nedjelji.

Kako zakonodavna i izvršna vlast u Bosni i Hercegovini jedva da išta radi, politički život sveo se na međustranačka prepucavanja, uslovljavanja i blokade koje direktno utječu na život građana. To se posebno ogledalo u odbijanju ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine da podrži osnivanje ekspertske komisije za sagledavanje situacije nakon odluke Hrvatske da odlagalište radioaktivnog otpada gradi na Trgovskoj gori. Umjesto analize o tome kakve posljedice na stanovništvo i životnu sredinu sjeverozapadne BiH to može imati, fokus je ostao na odnosima SDA i SNSD-a.

SVJESNO IZBJEGNUTO INFORMIRANJE: U izvještaju koji se bavio saslušanjem predstavnika pravosuđa i pojedinih državnih agencija pred komisijom za nadzor pravosuđa Parlamentarne skupštine BiH, svjesno je izbjegnuto da se gledatelji informišu o nizu kritika i teških optužbi iznesenih na račun rada pravosudnih organa. Umjesto toga, predstavljeni su opširni komentari na rad ove komisije predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Milana Tegeltije, koji je sve kritike odbacio i ponovo ustvrdio da je riječ o „nezakonitom miješanju u nezavisnost pravosuđa“.

OTIŠLI PO POSAO, DOBILI KORONU: Zavisno od dana do dana, a nezavisno o podacima o broju potvrđenih novozaraženih koronavirusom i broju preminulih u oba bh. entiteta, izvještaji su plasirani ili u samom vrhu dnevnika ili u njegovom središnjem dijelu. Pažljivom analizom prezentovanih izvještaja, jasno je da se situacija u RS-u nastojala relativizirati, uz pokoji prilog o manjim sredinama poput Bileće, gdje se nije mogla sakriti činjenica da se tamošnja bolnica ne može nositi s rastom novozaraženih. Izdvajamo stoga i krajnje neumjesan komentar novinarke Marije Vujović koja je navela da su „Bilećani u Stolac otišli po posao, a dobili koronu“, aludirajući da se novi klaster pojavio u stolačkoj tvornici za preradu ribe. Tek nakon što je RS počela bilježiti dnevne neslavne rekorde po broju zaraženih, ovom pitanju je posvećena dužna pažnja, pa je gost Dnevnika 2 bio ministar zdravlja RS-a.

ŠTA KAŽE PREMIJERKA: U izvještajima o Covidu-19, kada je u pitanju region, u fokusu je kao i ranije bila Srbija. O stanju u Novom Pazaru gledatelji su informisani isključivo kroz stavove koje su iznosili predstavnici Vlade na čelu s premijerkom Anom Brnabić. Iako nije prešućen protest i ljekara i građana kojim je dočekan dolazak premijerke u Novi Pazar, ipak je uskraćeno da se čuju razlozi negodovanja lokalnog stanovništva. A čuli smo i neizostavan komentar Aleksandra Vučića. S nebrojeno puta namještenom patetikom, Vučić je poručio građanima da je i on odgovoran za stanje u Novom Pazaru, jer je putovao u Moskvu i Bruxelles umjesto da je bio u zemlji.

Ocjena: 1

 

BNTV: Građani raspeti između plate i potrošačke korpe

29. juni – 5. juli 2020.

EKONOMSKI OPORAVAK: Korona je u drugi plan bacila ekonomske migracije iz BiH. Tijana Milinković otvorila je pitanje da li će se taj trend nastaviti nakon što se pandemija povuče. Ako je suditi po anketi među građanima, te stavovima ekonomskih stručnjaka, taj tren odlazaka iz BiH u potrazi za boljim životom će se nastaviti čim se ponovo stvore uvjeti. Prema mišljenju eksperata, razlog je jednostavan: ekonomije evropskih zemalja daleko će se brže oporavljati nego je to slučaj s našom zemljom.

POTROŠAČKA KORPA: Privatnici su bili u fokusu teme koja se bavila stanjem privrede u RS-u. Ekonomisti su upozorili da će „preživljavanje“ realnog sektora uveliko zavisiti od sistemskih mjera koje bi trebala preduzeti vlada, jer kratkoročne finansijske injekcije usporile su trend zatvaranja preduzeća i otkaza radnika, ali nisu ponudile dugoročna rješenja. A da je život iz dana u dan sve teži, potvrdila je i statistika Saveza sindikata RS. Prosječna plata u maju u ovom bh. entitetu iznosila je 950 KM, a potrošačka korpa dosegla je iznos od skoro 2.000 maraka. Anketirani građani ukazuju da se preživjeti može, ali većina njih, poput penzionera, to čini uz brojna odricanja.

TURISTIČKI VAUČERI: U takvoj situaciji ne iznenađuje podatak da će akcija Vlade RS o podjeli turističkih vaučera doživjeti potpuni fijasko. Za sada je iskorišteno tek dva posto štampanih vaučera. Ankete ukazuju da je tek neznatan broj onih koji ove godine razmišljaju o godišnjem odmoru, makar i u RS-u i uz subvenciju od 100 KM.

Iako bi se lokalni izbori u BiH trebali održati u novembru, kampanju uveliko vode i vlast i opozicija. Uredništvo Dnevnika fokusirano je na aktivnosti opozicionih stranaka koje se uglavnom baziraju na kritikama aktuelne vlasti.

NOVOZARAŽENI I UMRLI: Izvještavanje o Covidu-19 i u protekloj nedjelji punilo je udarne minute dnevnika. Gledatelji su podrobno informisani o stanju novozaraženih i umrlih u BiH na dnevnom nivou, s posebnom pažnjom posvećenoj žarištima u manjim lokalnim zajednicama u RS-u i najugroženijim kantonima u Federaciji BiH. Praćeni su i stanje u regionu, Evropi i svijetu, otvorena pitanja vezana za ograničenja ulazaka građana BiH u države Evropske unije te (ne)priznavanje testova na koronavirus.

Izdvojeno

Zbog izvještavanja o „ulasku“ Covida-19 u zdravstvene ustanove u Bijeljini, ova medijska kuća i njeni novinari bili su izloženi napadima i prijetnjama na društvenim mrežama upravo od samih medicinskih radnika. „Hajku“ je započeo ljekar Dragan Vanovac, koji živi i radi van BiH, a onda su mu se pridružile i pojedine kolege iz Semberije.

Ocjena: 6

Komparativna analiza

Sve što su ponudile obje medijske kuće obilovalo je dosadom, uz forsiranje stavova pozicije (RTRS), odnosno opozicije (BNTV), što je potvrda da se kampanja za lokalne izbore uveliko vodi. Stanje u Novom Pazaru obrađeno je suhoparno, površno, bez propitivanja pravih uzroka katastrofe.

About The Author

Plus sedmice

RTRS
Nijedan izvještaj.
BNTV
Izvještaj s prvog saslušanja predstavnika agencija i nositelja pravosudnih funkcija pred komisijom za nadzor nad radom pravosuđa Parlamenta BiH. Ono što je kroz njihova svjedočenja predočeno gledateljima i više je nego sumorna slika ukupnih društvenih odnosa u BiH za koje odgovornost snose velikim dijelom nositelji pravosudnih funkcija.

Minus sedmice

RTRS
Iako predstavnici SNSD-a i HDZ-a BiH tvrde da je izbor novih članova Centralne izborne komisije nezakonit, jednako kao i odluka o prolongiranju datuma održavanja izbora, u Republici Srpskoj pripreme za lokalne izbore uveliko su u toku. A kada su u pitanju Srebrenica i Mostar, ljuti neprijatelji stali su u isti stroj i najavili zajedničke liste srpskih stranaka u tim gradovima. Javnosti je, kada je u pitanju Mostar, upućena poruka da se „mora osigurati istinska ravnopravnost Srba kao konstitutivnog naroda“. Ko im to osporava, odnosno, zašto je HDZ u kantonima gdje je na vlasti glavni kočničar priznavanja srpskom narodu ustavnog prava na jednakopravnost, tema je koju novinari Dnevnika ni sada, kao ni ranije, ne otvaraju.
BNTV
Iako se u dnevnicima posebna pažnja posvećuje Srbiji u kontekstu sve većeg broja novozaraženih koronavirusom, o alarmantnom stanju u Novom Pazaru izvještavalo se škrto i restriktivno. Tako je vješto izbjegnuto da se spomene nezadovoljstvo koje su zdravstveni radnici javno iskazali tokom posjete premijerke i ministra zdravlja Srbije tom gradu, jednako kao što su prešućeni i podaci o broju pozitivnih i umrlih. Umjesto toga, tek suhoparne konstatacije srpskih zvaničnika da je „situacija bila teška, ali da je sada pod kontrolom“!?