YouTube suspendirao senatora zbog videa u kojem se tvrdi da maske ne štite od virusa

Suspenzija republikanskog senatora je posljednji potez protiv javne osobe koja je širila dezinformacije o koronavirusu

YouTube suspendirao senatora zbog videa u kojem se tvrdi da maske ne štite od virusa
Foto: Jerry Banfield

Youtube platforma suspendirala je republikanskog senatora Randa Paula što je posljednji potez protiv istaknute javne osobe koja je širila dezinformacije o načinima zaštite od koronavirusa ili o vakcinama razvijenim za borbu protiv njega.

– Uklonili smo sadržaj s kanala senatora Paula jer uključuje tvrdnje da su maske neučinkovite u sprječavanju prijenosa virusa, a u skladu s našim pravilima o dezinformacijama o Covidu-19 – kazao je glasnogovornik.

U uklonjenom videu Paul je doveo u sumnju učinkovitost maski kazavši da većina onih  koje se nabave bez recepta ne djeluju i ne sprječavaju infekciju.

Mnogi stručnjaci za javno zdravstvo savjetovali su korištenje maski, a Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) prvi put javnosti je preporučio nošenje maski u aprilu 2020. godine. Nedavno je CDC savjetovao vakcinisanim osobama da nose maske u zatvorenom prostoru u područjima gdje se širi Delta soj.

Prošli mjesec Paul se sukobio s američkim stručnjakom za zarazne bolesti dr. Anthonyjem Faucijem tokom burne rasprave o virusu. U jednom trenutku Fauci je rekao: “Senatore Paul, ne znate o čemu govorite, iskreno“.

Odgovarajući na zabranu YouTubea, republikanski senator napisao je na Twitteru da mu je zabranjeno objavljivanje na Youtubeu sedam dana zbog videa u kojem citira dva recenzirana članka u kojima se kaže da platnene maske nisu učinkovite.

Prošle sedmice YouTube je uklonio Newsmaxov intervju s Paulom u kojem je rekao da “nema smisla ” u nošenju maski.

YouTube je suspendirao Paulov račun dan nakon što je Twitter na sedmicu dana suspendirao račun republikanske senatorke Marjorie Taylor Greene zbog kršenja pravila o dezinformacijama o Covidu-19.

Izvor: The Guardian

About The Author