Slovenski premijer Janez Janša otvoreno zaprijetio novinaru Avdi Avdiću

Koliko ozbiljan problem slovenskom premijeru tiranističkih manira predstavlja pisanje Avde Avdića, najbolje se uvjeriti uvidom u pisanje medija pod njegovom kontrolom

Slovenski premijer Janez Janša otvoreno zaprijetio novinaru Avdi Avdiću
Foto: Slobodna Bosna

U ponedjeljak, 3. maja, u cijelom svijetu je obilježen Svjetski dan slobode medija. Ovaj datum godišnjica je Windhoekove deklaracije za razvoj slobodnih, nezavisnih i pluralističkih medija (Windhoek deklaracija) koju je sastavila grupa afričkih novinara 1991. godine s vizijom zaštite prava slobodnog novinarstva.

Svjetski dan slobode medija jučer je obilježen i u Bosni i Hercegovini, a na tradicionalnoj manifestaciji “Novinar godine” koju organizira Društvo novinara BiH, uručen je niz priznanja i nagrada novinarima koji su se istaknuli u svom prošlogodišnjem ili cjeloživotnom radu.

Nažalost, vrlo je izvjesno da će novinarski esnaf jučerašnji (svoj) dan pamtiti po jednom sramnom činu slovenskog premijera Janeza Janše, koji je na svom Twitter profilu retweetovao otvorenu prijetnju sudskim procesuiranjem bh. istraživačkog novinara Avde Avdića.

Autor ove prijetnje, kojoj je, dakle, otvorenu podršku dao i Janša, je Luka Perš, novinar televizije Nova24TV, medijskog projekta osnovanog od članova i donatora Janšine Slovenske demokratske stranke (SDS).

– Bosanskom novinaru Avdi Avdiću, savezniku tranzicijske ljevice u Sloveniji, počet će uskoro suđenje za više krivičnih djela – napisao je Perš, a podijelio Janša.

Uz prijeteću poruku “okačene” su i tri fotografije u kojima se sugerira veza Avde Avdića, urednika portala Istraga.ba, sa slovenskom novinarkom Tjašom Slokar-Kos, odgovornom urednicom informativnog programa televizije POP iz Ljubljane.

Tjaša Skolar-Kos (kao i njen suprug Drago Kos, bivši predsjednik Radne grupe Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj za borbu protiv korupcije) već godinama je na meti Janšinog medijskog i političkog aparata zbog predanog rada na razotkrivanju korupcijskih afera u Sloveniji.

Zbog toga je bilo i očekivano da se i novinar Avdo Avdić nađe na Janšinoj listi nepodobnih nakon što je sistematično i argumentirano istraživao i pisao o kriminalnim operacijama Roka Snežiče u BiH, bliskog saradnika slovenskog premijera.

Koliko ozbiljan problem slovenskom premijeru predstavlja pisanje Avde Avdića, najbolje se uvjeriti uvidom u pisanje medija pod njegovom kontrolom. Desetine “analiza” posvećene su diskreditaciji novinara Avde Avdića.

Inače status je podijeljen na Svjetski dan slobode medija koji podsjeća na temeljna načela slobode medija i odbranu medija od napada na njihovu nezavisnost te odaje počast novinarima koji su izgubili živote u obavljanju svoje profesije.

Izvor: istraga.ba

About The Author