Istraživanje pokazalo da su rizici bavljenja novinarstvom u Rusiji porasli

Kao najčešći oblik pritiska, 58 posto ispitanika imenovalo je ilegalni sudski progon

Istraživanje pokazalo da su rizici bavljenja novinarstvom u Rusiji porasli
Foto: DomainTrip

Rizici bavljenja novinarstvom u Rusiji porasli su posljednjih godina, mišljenje je većine nezavisnih medijskih djelatnika s kojima je razgovarao Centar Levada kada su novinari među osnovne probleme imenovali cenzuru, pritisak države i vlasnika medija, a mnogi su se suočili i s prisluškivanjem i napadima.

Anketa Centra Levada provedena je od 17. marta do 2. aprila među 125 ruskih novinara nezavisnih medija.

Među ispitanicima, 30 posto njih suočilo se sa slučajevima nezakonitog upravnog ili krivičnog progona, koje povezuju sa svojim profesionalnim aktivnostima. Gotovo svaki šesti novinar rekao je da je fizički napadnut.

Čak 58 posto intervjuiranih novinara više je puta razgovaralo s kolegama, prijateljima i rođacima o rizicima uznemiravanja i pritiska u vezi sa svojim profesionalnim aktivnostima.

Prema ispitanicima, glavni problemi novinara u Rusiji su direktna cenzura u većini ruskih medija (57 posto ispitanika), miješanje države i vlasnika medija u uređivačku politiku (54 posto), pritisak u vezi s profesionalnim aktivnostima (46 posto).

Kao najčešći oblik pritiska, 58 posto ispitanika imenovalo je ilegalni krivični i upravni progon.

– Ti su rizici, kao i rizici povezani s članom o izdaji (član 275. Krivičnog zakona Ruske Federacije), za novinare, sudeći po rezultatima istraživanja, posljednjih godina znatno porasli – kazao je direktor Lavanda Centra Denis Volkov.

Svaki drugi ispitanik spomenuo je niske plaće novinara i nedostatak finansiranja za nezavisne medije. Svaki četvrti novinar (više od 25 posto ispitanika) govorio je o problemu profesionalnog izgaranja i autocenzure. Ispitanici su to pripisali činjenici da se u mnogim situacijama boje reći i napisati ono što misle.

– Možemo pretpostaviti da je ovo dio mišljenja nezavisne novinarske zajednice, odnosno onih koji radije rade u nedržavnim medijima. To je njihov osjećaj za ono što se događa. I ovdje možemo reći da unutar ove zajednice postoji osjećaj da je posljednjih godina raditi teže, opasnije. Vidimo da to mišljenje dijeli više od 90 posto ispitanika – dodao je Volkov.

Rast rizika za novinare ispitanici povezuju uglavnom s “općim zaoštravanjem političkog režima” i “pojačanim pritiskom države”.

Ispitanici su negativne promjene u profesiji povezali sa zakonom o stranim agentima i drugim represivnim normama, pokušajem predsjednika Vladimira Putina da ostane na vlasti, općom eskalacijom sistemske samovolje i represije i degradacijom institucija vladavine prava.

Oko 66 posto ispitanika zaposlenici su ruskih medija, više od 20 posto radi s publikacijama kao freelanceri ili blogeri, 12 posto ispitanika radi u stranim medijima. Većina ispitanika specijalizirala se za društveno-političke teme, oko četvrtine učesnika istraživanja angažirano je u istraživačkom novinarsku.

U konačnom uzorku studije, trećina ispitanika bili su mlađi od 30 godina, nešto više od trećine ispitanika u dobi od 30 do 40 godina, a druga trećina starijih od 40 godina. Među ispitanicima je bilo više muškaraca nego žena (59 posto naspram 41 posto).

Izvor: BBC

About The Author