Čelnici Googlea i Mete se protive kanadskom zakonu o online vijestima

Prijedlog zakona Kanade najnoviji je zakon koji ima za cilj natjerati digitalne medijske platforme da plaćaju za poveznice na web stranice s vijestima

Čelnici Googlea i Mete se protive kanadskom zakonu o online vijestima

Google i Meta povući će poveznice na web stranice s vijestima u Kanadi ukoliko se usvoji zakon koji obavezuje internetske kompanije da plaćaju izdavačima vijesti, najavili su čelnici ovih kompanije kanadskim zakonodavcima.

Kanadski predloženi zakon prisilio bi platforme poput Googleove matične kompanije Alphabet i Facebookove matične kompanije Meta Platforms da pregovaraju o komercijalnim poslovima i plaćaju kanadskim izdavačima vijesti za njihov sadržaj, što je dio šireg globalnog trenda kojim se nastoji osigurati da tehnološke kompanije počnu plaćati za vijesti.

Google bi mogao biti prisiljen ukloniti poveznice na novinske članke pronađene u kanadskim rezultatima pretraživanja ako zakon bude usvojen, rekao je njegov potpredsjednik Richard Gingras u svjedočenju senatskom odboru.

Meta bi također ukinula dostupnost sadržaja vijesti u Kanadi ako se zakon usvoji u trenutnom obliku, rekla je Rachel Curran, voditeljica javne politike za Metu u Kanadi.

Prijedlog Ottawe sličan je revolucionarnom zakonu koji je Australija usvojila 2021. godine, a koji je također pokrenuo prijetnje Googlea i Facebooka da će ograničiti njihove usluge. Obje firme su na kraju sklopile ugovore s australskim medijskim kompanija nakon što su ponuđene izmjene zakona.

Google je ove godine testirao blokiranje pristupa vijestima nekim kanadskim korisnicima kao mogući odgovor na zakon, potez koji je premijer Justin Trudeau nazvao “užasnom greškom”.

Google se prošle godine povezao s kanadskim izdavačima vijesti više od 3,6 milijardi puta, rekao je Gingras, pomažući tim kompanijama da zarade na oglasima i novim pretplatama.

Curran je rekao da su Facebook feedovi kanadskim izdavačima poslali više od 1,9 milijardi klikova u 12 mjeseci zaključno s aprilom 2022. godine, što je procijenjeno na 230 miliona dolara besplatnog marketinga.

– Okvir koji od nas zahtijeva kompenzaciju izdavačima za poveznice ili sadržaj vijesti koji dobrovoljno postave na naše platforme je neprovediv – rekao je Curran.

Prijedlog zakona koji je u aprilu 2022. godine predstavio ministar Pablo Rodriguez najnoviji je zakon koji ima za cilj natjerati digitalne medijske platforme da plaćaju za povezivanje sadržaja vijesti.

– Sve što tražimo od tehnoloških divova poput Facebooka i Googlea je da pregovaraju na pošten način s novinskim kućama kada profitiraju od njihovog rada – kazala je glasnogovornica resornog ministarstva Laura Scaffidi.

Izvor: Reuters

About The Author