Društvo novinara BiH Nadinu Maličbegović proglasilo novinarkom godine

Ostale nagrade dobili su Slavko Klisura, Elma Kazagić, Kristina Perić, Amir Sužanj i Nataši Tadić, dok je nagrada za životno djelo postuhumno dodijeljena snimatelju Ahmedu Begičeviću

Društvo novinara BiH Nadinu Maličbegović proglasilo novinarkom godine
Foto: N1

 

Društvo novinara Bosne i Hercegovine dodijelilo 27. put novinarske nagrade i priznanja za prethodnu godinu. Nagrada „Novinar godine 2022.“ po izboru žirija Društva novinara BiH pripala je Nadini Maličbegović, reporterki Al Jazeera Balkans.

Kako su naveli u 2022. godini bila je na više ratišta u Evropi i svijetu nego u Bosni i Hercegovini. Izvještavala je  od prvog dana invazije Rusije na Ukrajinu. Boravila je u Kijevu kad su mnogobrojni Ukrajinci grad napustili.

Izvještavala je iz obruča ruskih vojnih snaga s ratnih područja, ali i o počinjenim ratnim zločinima, masovnim grobnicama i nestalima u Buči, Irpinju, Borodjanki, kao i o novim napadima iz zraka.

U nastavku godine izvještavala je o višedecenijskom bliskoistočnom konfliktu. Pratila je i događaje u BiH poput izbora, izvještavala o svakodnevnim političkim prepirkama i sve upisala u svoj novinarski staž u koji se ubrajaju javljanja s područja zahvaćenih izbjegličkom krizom od Grčke do Austrije.

– Ova nagrada znači mi zbog činjenice da je dodjeljuje profesija, novinari, ljudi od kojih sam učila ranije – rekla je Maličbegović.

Nagrada za životno djelo uručena je novinaru Slavku Klisuri iz Goražda koji se više od 40 godina bavi novinarstvom i aktivizmom. Karijeru je započeo 1975. godine s prvim tekstovima objavljenim u fakultetskom časopisu „Politolog“.

Radio je kao urednik lokalnog radija, urednik Drinskih novosti, urednik dopisništva Radio Sarajeva, dopisnik Oslobođenja, radio Ferna i mnogih drugih medija. Svoje bogato novinarsko znanje danas prenosi mlađim zaljubljenicima u novinarski posao.

Nagradu u kategoriji TV novinarstvo pripala je Elmi Kazagić, urednici i producentici Federalne televizije iz redakcije Dokumentarnog programa koja je u protekloj godini uradila dva kapitalna serijala, a to su ‘Drugačija Srbija’ i ‘Moskva Balkan’.

Oba serijala su rađena temeljito, predano i prije svega objektivno. Danas sa svim sakupljenim iskustvom kaže da najradije prenosi znanje mlađim naraštajima, a nije joj strana ni analiza političkih dešavanja.

Nagradu u kategoriji pisano novinarstvo dobila je Kristina Perić, urednica portala hercegovina.info. Najnovija afera, koju je razotkrila je ‘Peti kat’, tajni projekt koji je novcem Zavoda zdravstvenog osiguranja gradio direktor Rade Bošnjak, inače jedan od utemeljitelja najjače hrvatske stranke u BiH. Prije toga otkrila je Petog kata afera bila je ‘Afera urbicid’, gdje je meta bila građevinska mafija, a ovih dana čeka se podizanje optužnice.

Amir Sužanj, urednik i producent BH Radija 1 dobitnik je nagrade u kategoriji radijskog novinarstva. Sužanj je urednik političkog magazina ‘Sedmica’ Radija BiH u kojem na prilično nekonvencionalan način približava slušaocima političke, ekonomske, društvene i druge teme, unoseći u te sadržaje sarkazam, satirične komentare i neobične jezičke forme. Njegova vizija emisije ‘Sedmica’ vrlo direktno govori o najvažnijim i najosjetljivijim temama, ne štedeći nikoga, ali potpuno poštujući novinarske kodekse.

Ovom prilikom uručena su i dva specijalna priznanja. Prvo specijalno priznanje dodijeljeno je, prema odluci žirija, snimatelju Ahmedu Begičeviću Siniju koji je cijeli radni vijek proveo je iza kamere s kojom je pričao priče o ljudima i događajima.

Od početka na nekadašnjoj RTV Sarajevo, pa RTV BiH, RTVFBiH, radio je za brojne svjetske agencije a najduže za AP (Associated Press), pokrivajući prostor cijele tadašnje države. Sini koji je slikao ljude i rijetko bio ispred kamere i fotoaparata, napustio nas je 1. februara ove godine.

Drugo specijalno priznanje dodijeljeno je Nataši Tadić za entuzijastični projekat otvaranja nezavisnog portala Balans.co.ba. Ideja novinarke iz Tuzle je bila napraviti nešto drugačije u haotičnom i neselektivnom broju portala na medijskom tržištu u BiH.

Portal se bazira na autorskim i autentičnim pričama, a ono što ga razlikuje od drugih je činjenica da je osnivačica i vlasnica od početka rada zabranila preuzimanje sadržaja. Cilj je da se počne cijeniti autorski rad, trud i znanje i da se izdvoje portali koji su ozbiljan medijski subjekt.

Izvor: Društvo novinara BiH

 

About The Author