Kampanja RSF-a “Gola istina” za odbranu pouzdanog izvještavanja u Brazilu

Bilo koja medijska objava koja prijeti Bolsonarovim ili interesima njegove administracije pokreće novi val nasilnih verbalnih napada

Kampanja RSF-a “Gola istina” za odbranu pouzdanog izvještavanja u Brazilu
Foto: DW

U Brazilu, gdje predsjednik Jair Bolsonaro koristi laži i napade na medije kako bi prikrio svoju nesposobnost da se riješi pogubnog utjecaja pandemije Covid-19, Reporteri bez granica (RSF) pokrenut će komunikacijsku kampanju nazvanu “Gola istina” kako bi istaknuli da je novinarstvo od vitalne važnosti u pružanju pristupa pouzdanim informacijama o pandemiji.

Nova kampanja RSF ima namjeru da skrene pažnju na golu istinu – stvarnost činjenica izvan Bolsonarovih apsurdnih i manipulativnih tvrdnji – fotomontažom prikazujući ga golog iza znaka koji prikazuje najnovije podatke o smrtnim slučajevima od Covida-19 i broju pozitivnih na virus.

Cilj je natjerati Bolsonara da se simbolično suoči sa stvarnošću, umjesto da optužuje medije kako bi izbjegao odgovornost za svoje katastrofalne pogrešne postupke s krizom u Brazilu, koji je treća zemlja u svijetu po broju potvrđenih infekcija Covid-19 na svijetu.

Također, cilj je naglasiti važnost činjenica za razumijevanje pandemije i poduzimanje odgovarajućih radnji što su stvari kojima Brazilci ne bi mogli pristupiti bez posla kojim se bave novinari.

– Ova kampanja “šoka” namijenjena je podizanju svijesti i borbi protiv stalnih napada sistema Bolsonara na medije. Ti napadi s moralnog stajališta nepodnošljivi su i opasni za brazilsko stanovništvo koje je lišeno vitalnih informacija o pandemiji. Pravo na informacije, koje je usko povezano s pravom na zdravlje, mora se braniti više nego ikad – kazao je glavni tajnik RSF-a Christophe Deloire.

Rad brazilskih medija postao je mnogo teži otkako je Bolsonaro izabran za predsjednika u oktobru 2018. godine. Stalno vrijeđanje, ocrnjivanje, stigmatiziranje i ponižavanje novinara postalo je predsjednikov zaštitni znak. Bilo koja medijska objava koja prijeti njegovim ili interesima njegove administracije pokreće novi val nasilnih verbalnih napada.

“Gola istina” jedna je od komunikacijskih kampanja koje RSF koristi kako bi skrenuo pažnju javnosti i međunarodne zajednice na kršenja slobode informiranja.

Prošle godine u Brazilu je zabilježeno oko 580 napada na medije, a ta zemlja je na 107. mjestu od 180 zemalja u Indeksu za slobodu medija RSF-a za 2020. godinu.

Izvor: Reporteri bez granica (RSF)

About The Author