BH novinari tvrde da Tadić ugrožava sigurnost novinara Avdića

Podnošenje žalbe Vijeću za štampu i online medije ili tužba za klevetu demokratski su i legitimni put borbe protiv neprofesionalnog pisanja medija

BH novinari tvrde da Tadić ugrožava sigurnost novinara Avdića
Foto: Slobodna Bosna

Upravni odbor Udruženja BH novinari uputio je javni protest glavnoj tužiteljici Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordani Tadić i predstavnicima te pravosudne institucije zbog niza neutemeljenih tvrdnji, optužbi i ozbiljnih pritisaka na rad novinara Avde Avdića.

Nakon što je novinar Avdić na portalu Istraga.ba objavio tekst o navodnim pokušajima ugrožavanja sigurnosti Gordane Tadić, glavna državna tužiteljica uputila je demanti u kojem je, između ostalog, Avdića optužila za “anticivilizacijsko i barbarsko diskreditiranje” njene ličnosti i “širenje nacionalne i vjerske mržnje”, te karikaturalnu interpretaciju navodnih prijetnji po njen život sa ciljem  “pripremanja terena za likvidaciju svih onih koji smetaju paraobavještajnom mraku Bosne i Hercegovine”.

Taj demanti je objavljen prije dva dana na portalu Dnevnog avaza pod naslovom “Gordana Tadić: Da li Avdo Avdić i paraobavještajni mrak pripremaju teren za moju likvidaciju?”.

– Glavna tužiteljica Tadić u reagiranju je optužila novinara Avdića da zajedno sa “paraobavještajnim krugovima” da priprema njenu likvidaciju, što predstavlja izuzetno ozbiljnu insinuaciju i optužbu, a bez da je ponudila bilo kakve valjane dokaze i argumentaciju za ovakvu svoju tvrdnju – stoji u saopćenju Udruženja.

Smatraju da je iznošenjem neargumentiranih tvrdnji Tadić izašla iz okvira legitimnog reagiranja na novinarske komentare i napise, koje ima za cilj demantirati nešto što nije tačno, odnosno što ne odgovara činjenicama,  čime je ugrozila ličnu sigurnost novinara Avde Avdića, predstavljajući ga kao aktera kriminalne grupe koja planira atentat na glavnu državnu tužiteljicu.

Umjesto da demantira navode iz Avdićevog teksta, tužiteljica Tadić piše politički pamflet u kojem samu sebe predstavlja žrtvom, optuživši  novinara da svojim tekstom vrši “dobro orkestrirane i organizirane” pritiske na rad Tužilaštva, iako se u novinarskom članku ne problematizira niti jedan konkretan slučaj na kojima radi Tužilaštvo BiH, već istrage o navodnom ugrožavanju sigurnosti tužiteljice Tadić.

Udruženje je skrenulo pažnju na činjenicu da je nejasno je li reagiranje lični odgovor glavne tužiteljice na pisanje portala Istraga.ba ili je riječ o reagiranju Tužilaštva BiH kao institucije koja želi zaštititi profesionalni integritet i sigurnost glavne tužiteljice.

S obzirom na to da je demant medijima upućen sa adrese Ureda glavne tužiteljice, nedvojbeno se radi i o institucionalnom pritisku te pravosudne institucije na pravo novinara na slobodu izražavanja, uključujući i pravo na oštre, pa i brutalne kritike i komentare kada pišu o ponašanju i odlukama javnih zvaničnika i institucija.

Upravni odbor BH novinara podsjeća glavnu državnu tužiteljicu Gordanu Tadić i Tužilaštvo BiH da, ukoliko smatraju da je novinar u svom članku oklevetao Tadić i instituciju na čijem je čelu, imaju na raspolaganju zakonske mehanizme – podnošenje žalbe Vijeću za štampu i online medije i tužbe za klevetu. To je jedini demokratski i legitimni put borbe protiv neprofesionalnog pisanja medija.

Korištenje moći i utjecaja koji Tadić omogućuje pozicija glavne tužiteljice te iznošenje proizvoljnih, a istovremeno veoma ozbiljnih optužbi na račun novinara, nikako ne bi trebali biti način “obračuna” s novinarima u javnom komunikacijskom prostoru.

About The Author