Nema nezavisne međunarodne istrage ni mjesec dana nakon ubistva Shireen Abu Akleh

Deloire kaže da je ovo još jedan fijasko za pravdu za novinare te da se mora učiniti sve da se ovaj nedopustiv zločin ne zaboravi

Nema nezavisne međunarodne istrage ni mjesec dana nakon ubistva Shireen Abu Akleh

Reporterka Al Jazeere TV Shireen Abu Akleh ubijena je u gradu Jenin na Zapadnoj obali prije tačno mjesec dana. Iako odgovarajuća istraga o njezinoj smrti nije provedena, stručne analize sugeriraju da su Izraelske odbrambene snage vjerojatno ispalile metak koji ju je usmrtio, ali su Reporteri bez granica (RSF) poziva na nezavisnu međunarodnu istragu Abu Aklehove smrti.

Nekoliko je organizacija objavilo je vlastite stručne analize. Izraelska nevladina organizacija B’Tselem objavila je 11. maja na koji, kažu, pokazuje da “dokumentacija palestinske pucnjave koju distribuira izraelska vojska ne može biti pucnjava u kojoj je ubijena novinarka Shireen Abu Akleh”.

Konzorcij istraživačkog novinarstva Bellingcat objavio je 14. maja zaključke analize dokaza otvorenog koda koju je vodio istraživač Giancarlo Fiorella. Istaknuto je da je “položaj IDF-a imao jasnu putanju i da je bio bliži mjestu gdje je ubijena”.

Konačno, nakon razgovora sa svjedocima, audio-forenzičkim analitičarem i stručnjakom za eksplozivno oružje, CNN je u izvještaju objavljenom 26. maja zaključio da nije bilo aktivnih borbi i naoružanih palestinskih militanata u blizini Abu Akleha u trenucima koji su prethodili njezinoj smrti i da je ona vjerojatno bila žrtva “ciljanog napada izraelskih snaga”.

– Tražili smo nezavisnu međunarodnu istragu nakon smrti novinarke, dok su čelnici mnogih zemalja tražili transparentnu istragu. A gdje smo mi mjesec dana kasnije? Nema istrage Ujedinjenih naroda, a izraelska istraga prekinuta je gotovo čim je počela – rekao je generalni sekretar RSF-a Christophe Deloire.

Navodi da utvrđivanje istine i kažnjavanje odgovornih očito nije bio cilj. Sjedinjene Američke Države nisu pokrenule nikakav postupak iako je Shireen Abu Akleh imala američko državljanstvo. Palestinski tužitelj poslao je dokaze Međunarodnom krivičnom sudu, gdje može biti, dodaje, dugo u ladicama.

– Ukratko, još jedan fijasko za pravdu za novinare. Mora se učiniti sve kako se ovaj nedopustiv zločin ne bi zaboravio. Ne smijemo se pomiriti s time da se istraga zakopa. Zemlje koje su pozvale na istragu moraju vršiti pritisak i ne biti zabačene praznim izjavama koje su samo ponižavajuće – naglasio je.

Odgovarajući na ovosedmično pitanje, američki državni sekretar Antony Blinken obećao je da će odgovorne za Abu Aklehovu smrt pozvati na odgovornost.

– Tražimo nezavisnu i vjerodostojnu istragu. Kada se ta istraga dogodi, slijedit ćemo činjenice, gdje god one vode. To je tako jednostavno – rekao je Blinken.

Izvor: RSF

About The Author