Stanivuković bez dokaza demantira pisanje Žurnala

Žurnal sprema tužbe protiv Stanivukovića zbog višestrukog kršenja Zakona o slobodi pristupa informacijama

Stanivuković bez dokaza demantira pisanje Žurnala

Umjesto da odgovori na pet upita koje je online magazin Žurnal proteklih mjeseci slao na njegove službene adrese, gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković sazvao je konferenciju za novinare na kojoj je izvrijeđao novinare.

Stanivuković je kazao da demantira pisanje Žurnala, tvrdeći da su vijesti tog magazina lažne, ali iz ovog magazina podsjećaju da su za demantij potrebni dokazi, koje Stanivuković nije predočio na konferenciji.

Prvi put Stanivuković se na Žurnal obrušio u junu.

– Piše ‘Nastavljena praksa SNSD gradonačelnika: Stanivuković poklonio Đuriću milion KM’. To piše Žurnal. Pa gdje je taj Žurnal, evo da je to sad javno demantiram. Potpisan je taj neki loš ugovor i mi sagledavamo situaciju – kazao je Stanivuković koji je do tada tri mjeseca zaobilazio Zakon o slobodi pristupa informacijama Republike Srpske i ignorirao dopise Redakcije Žurnala.

Transparentnost nove gradske administracije ne postoji, jer ni Stanivuković, a ni njegovi saradnici nisu objasnili šta to nije bilo obuhvaćeno glavnim ugovorom na osnovu kojeg su potrošeni milioni KM iz budžeta.

Dok je nedavno ispred zgrade RTRS-a govorio o dokazima o kriminalu, nije napomenuo da tik do njega u Gradskoj upravi sjedi Jelena Kos, odgovorna što mostovi u Banjoj Luci nisu obnovljeni u 2020. godini, jer je sav novac nestao u asfaltu prostrtom pred narod za potrebe kampanje SNSD-a, piše Žurnal.

Tim za revizije nikada nije provjeravao ovu stavku, jer Kosova sjedi u tom timu. Grad Banja Luka tačno mjesec dana izbjegavao je odgovore na pitanja Žurnala u vezi s njenim angažmanom, ne želeći da otkrije ulogu u raspoređivanju 189.694,48 KM iz javne kase.

– Pa šta, sedamdeset i nešto direktnih sporazuma. Znate li vi koliko je odjeljenja u Gradskoj upravi – rekao je na konferenciji Stanivuković, koji je prije samo nekoliko mjeseci prozivao prethodnu, također, kriminalnu vlast za te iste direktne sporazume.

Stanivuković je tako reagirao na Žurnalov tekst „Transparentnost po Stanivukoviću: Biram firme, potrošim 1,3 miliona KM i uredno vas obavijestim…“.

– Svaka utrošena marka iz gradskog budžeta bit će javno prikazana – ponavlja Stanivuković. Ključna riječ iz ove njegove tvrdnje je “utrošena”, dakle, već je potrošena, kažu u Žurnalu.

Magazin navodi još nekoliko primjera netransparentnog trošenja budžetskog novca Gradske uprave i upozorava da Tim za reviziju i gradonačelnik Draško Stanivuković mjesecima ne odgovaraju na pitanja novinara Žurnala.

Stanivuković nije odgovorio na pitanja u vezi sa aferom “bilboardi”, nakon što je Žurnalu u „Putevima RS“ potvrđeno da je ovo javno preduzeće nadležno za izdavanje dozvola za oglašavanje na magistralnim i regionalnim putevima, koji svakako prolaze kroz Banju Luku, i da s njima Grad nema apsolutno ništa.

– Tek dio bilborda o kojima je gradonačelnik govorio bili su u nadležnosti lokalne administracije. Stanivuković i Tim nisu sazvali još jednu u nizu konferencija za novinare da bi se – posuli pepelom i izvinili javnosti za obmanu – kažu.

Žurnal napominje da još uvijek čekaju odgovore iz Gradske uprave i istovremeno spremaju tužbe protiv Stanivukovića zbog višestruko prekršenog Zakona o slobodi pristupa informacijama Republike Srpske, javnih prozivki medija i pritiska na novinare.

Izvor: zurnal.info

About The Author