Talibani nastavljaju s urušavanjem ljudskih prava

Međunarodna zajednica mora održati svoja moralna i politička opredjeljenja i ne iznevjeriti ljude koji su svoje živote posvetili obrani ljudskih prava

Talibani nastavljaju s urušavanjem ljudskih prava
Foto: UNAMA / Abdul Hamid Nasimi

Talibani u Afganistanu nastavljaju s uništavanjem dostignutog nivoa ljudskih prava u posljednjih dvadeset godina, tvrde u Amnesty Internationalu, Međunarodnoj federaciji za ljudska prava (FIDH) i Svjetskoj organizaciji protiv torture (OMCT) u novom izvještaju objavljenom pet sedmica nakon što su talibani zauzeli Kabul.

Suprotno opetovanim tvrdnjama talibana da će poštovati prava Afganistanaca, dokument detaljno opisuje kršenja ljudskih prava, uključujući ciljana ubijanja civila i blokadu humanitarnih isporuka u Panjshir Valley, što prema međunarodnom pravu predstavlja zločine. Ograničenja su također ponovno nametnuta ženama, slobodi izražavanja i civilnom društvu.

– U nešto više od pet sedmica od preuzimanja kontrole nad Afganistanom, talibani su jasno pokazali da nisu ozbiljni u pogledu zaštite ili poštivanja ljudskih prava. Već smo vidjeli val kršenja, od napada odmazde i ograničenja prema ženama, do suzbijanja protesta, medija i civilnog društva – kazala je zamjenica direktora Amnesty Internationala za južnu Aziju Dinushika Dissanayake.

Napadi na branitelje ljudskih prava bilježe se gotovo svakodnevno od 15. augusta, upozoravaju organizacije. Talibani provode potragu od vrata do vrata, prisiljavajući mnoge da se skrivaju.

– Prijetnja s kojom se suočavaju branitelji ljudskih prava u Afganistanu je stvarna. Napadnuti su na svim frontovima jer se na njih gleda kao na neprijatelje talibana. Žive pod stalnom prijetnjom da će biti uhapšeni, mučeni ili još gore. Oni koji su uspjeli napustiti zemlju sada su zaglavljeni u vojnim kampovima ili u susjednim zemljama, ne znaju svoje konačno odredište niti kako će moći obnoviti svoje živote koji su srušeni preko noći – kaže direktorica programa Human Rights Defenders Delphine Reculeau.

Smatra da međunarodna zajednica mora održati svoja moralna i politička opredjeljenja i ne iznevjeriti ljude koji su svoje živote posvetili obrani ljudskih prava, ravnopravnosti spolova, vladavini prava i demokratskim slobodama u svojoj zemlji, ali i zaštititi ih po svaku cijenu.

Izvještaj navodi i da su dvije novinarke iz Kabula s kojima je razgovarao Amnesty International podijelile iskustva s kojima su se suočile nakon preuzimanja talibana. Ayesha, koja je sada pobjegla iz glavnog grada nakon upozorenja poslodavca da joj je život u opasnosti, rekla je da su njezinu porodicu od tada posjetili talibani.

Aadila je opisala prve dvije sedmice talibanske vladavine kao vrijeme straha i neizvjesnosti. U početku je odlučila ostati u Afganistanu i nastaviti s radom, sve dok jedne noći talibani nisu došli u njezin dom tražeći je. Na insistiranje rodbine, nedugo nakon toga napustila je zemlju.

Novinar Abdul je rekao da su urednici, novinari i medijski radnici dobili upute od talibana da mogu raditi samo prema uvjetima šerijatskog zakona i islamskim pravilima i propisima.

Ovaj dokument posebno donosi podatke o represiji prava žena i djevojaka, zastrašivanju branitelja ljudskih prava, suzbijanju slobode izražavanja, odmazdu nad bivšim vladinim radnicima, kao i izazove s kojima se suočavaju izbjeglice i oni koji žele napustiti Afganistan.

Ovi incidenti čine niz zloupotreba koje pokazuju potrebu za nezavisnim mehanizmom praćenja kao odgovor na stanje ljudskih prava u Afganistanu.

Izvor: Amnesty International

About The Author