Komesar Šut najavio procesuiranje prijetnji novinarima na društvenim mrežama

Ministarstvo unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona oformit će posebnu liniju za pomoć novinarima

Komesar Šut najavio procesuiranje prijetnji novinarima na društvenim mrežama
Foto: D. P. / Avaz

Na inicijativu grupe novinara s područja Zenice, u Centru za edukaciju policijskih službenika održan sastanak s predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona kada je izražena volja policijskih struktura na području Kantona, s akcentom na grad Zenicu, da se stane ukraj omalovažavanju, prijetnjama i ugrožavanju sigurnosti novinara na lažnim Facebook stranicama i profilima.

Sastanku su prisustvovali policijski komesar Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Semir Šut, načelnik Policijske uprave Admir Gazić, šef Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave Adnan Duranović, šefom ureda policijskog komesara Esadom Mujićem, komandir Specijalne policijske jedinice Senaid Hasić, glasnogovornica Aldina Alić te inspektori za dokumentiranje cayber kriminala.

Komesar Šut u svojoj izjavi nakon sastanka poručio je da, ne želeći ulaziti u slobodu govora, koja je zagarantirana Ustavom, svi građani moraju dobro razmisliti o svom javnom nastupu, komentarima i objavama na društvenim mrežama.

– Nesporna je sloboda govora, ali kada komentiramo odgovarajuće pojave, svi trebamo razlučiti šta su to sloboda govora, društvena kritika te javni politički stavovi. Sve to, međutim, postaje opasno kada se ulazi u sferu javne prijetnje i ugrožavanja novinara i njihovih porodica – kaže Šut.

Dodaje da je poželjna sloboda izražavanja, ali da i ona ima svoju granicu te je u tom kontekstu, najavio je da će MUP ZDK oformiti posebnu liniju za pomoć novinarima.

Također, kazao je, u narednom periodu, kao što su to činili i do sada, još intenzivnije će pratiti komentare i objave građana na Facebooku koje ugrožavaju ne samo novinare nego i sve druge građane, ali i postupati po prijavama novinara.

– Postupat ćemo po svakoj prijavi u skladu s već uspostavljenim procedurama. Utvrdit ćemo identitet izvršilaca i podnijeti izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Tužilaštvu ZDK – najavio je Šut.

Izvor: Dnevni avaz

About The Author