Predstavnik Reportera bez granica oslobođen pred turskim sudom optužbi za “terorističku propagandu”

Novinar i pisac Ahmet Nesin i predsjednica Fondacije za ljudska prava Sebnem Korur Fincancı, kojima je suđeno u istom sudskom postupku, također su oslobođeni optužbi

Predstavnik Reportera bez granica oslobođen pred turskim sudom optužbi za “terorističku propagandu”
Foto: RSE

Predstavnik Reportera bez granica (Reporters Sans Frontieres, RSF) u Turskoj Erol Onderoglu (Enderolu) oslobođen je pred turskim sudom optužbi za “terorističku propagandu” zbog saradnje s prokurdskim listom.

Odluka sudije da oslobodi Onderoglua optužbi pozdravljena je aplauzom u sudskoj sali, prenio je novinar agencije AFP.

Onderoglu nije bio prisutan u sudu.

Onderoglu je mogao dobiti više od 14 godina zatvora zbog sudjelovanja u kampanji solidarnosti za list Ozgur Gundem, koji je zatvoren zbog optužbi da ima veze sa kurdskom pobunom.

Novinar i pisac Ahmet Nesin i predsjednica Fondacije za ljudska prava Sebnem Korur Fincancı, kojima je suđeno u istom sudskom postupku, također su oslobođeni optužbi.

Njih troje uhapšeni su 2016. godine desetak dana prije nego što su uvjetno pušteni na slobodu dok je trajalo dugo suđenje prema optužbama za terorističku propagandu i poticanje na kazneno djelo.

Sud je naveo i da mogu tražiti financijsku nadoknadu za dane provedene u pritvoru.

Reporteri bez granica su u poruci na Twitteru naveli da osjećaju olakšanje oslobađanjem Erola Onderoglua i njegovih kolega, ali da je tri godine “apsurdnih procedura” već jedan oblik kazne.

Onderoglu, koji se nalazi u inozemstvu, goni se po istoj optužbi za terorističku propagandu u drugom sudskom procesu koji treba da počne 7. studenog. On je optužen za podršku sveučilišnoj peticiji u kojoj se poziva na prestanak sigurnosnih operacija na većinski kurdskom jugoistoku Turske.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

About The Author