DVADESET GODINA ZATVORA ZA VIJETNAMSKOG BLOGERA

Vijetnamski bloger Le Dinh Luong osuđen je na dvadeset godina zatvora zbog aktivnosti koje su imale za cilj „rušenje narodne administracije“. Dvadesetogodišnja kazna zatvora na koju je osuđen Le Dinh Luong najveća ja kazna koju je jedan građanin Vijetnama dobio zbog pokušaja širenja informacija javnosti. Bloger je uhapšen u julu prošle godine zbog svog pisanja […]

DVADESET GODINA ZATVORA ZA VIJETNAMSKOG BLOGERA

Vijetnamski bloger Le Dinh Luong osuđen je na dvadeset godina zatvora zbog aktivnosti koje su imale za cilj „rušenje narodne administracije“.

Dvadesetogodišnja kazna zatvora na koju je osuđen Le Dinh Luong najveća ja kazna koju je jedan građanin Vijetnama dobio zbog pokušaja širenja informacija javnosti.

Bloger je uhapšen u julu prošle godine zbog svog pisanja o različitim društvenim problemima na Facebooku pod pseudonimom Lo Ngoc.

„Izuzetno oštra kazna presuđena Le Dinh Luongu je još jedan dokaz uznemirujućeg načina na koje trenutno liderstvo Komunističke partije Vijetnama jača progon blogera“, poručili su Reporteri bez granica.

Prije dva mjeseca, u Vijetnamu je donesen novi zakon kojim se reguliše oblast cyber kriminala, a koji treba stupiti na snagu u januaru naredne godine. Prema novim zakonskim odredbama, velike digitalne platforme poput Facebooka morat će cenzurisati sav sadržaj kojeg vlada ocijeni spornim, prikupiti korisničke podatke o vijetnamskim korisnicima i predati ih zvaničnicima ukoliko ih zatraže.

Prema Indeksu medijskih sloboda, Vijetnam je jedna od zemalja sa najugroženijom slobodom štampe, sa 175. mjestom od ukupno 180 zemalja na listi.

 

media.ba

About The Author