Turska osudila novinare na zatvor zbog otkrivanja državnih tajni

Kazne od po tri godine i devet mjeseci te četiri godine i četiri mjeseca zatvora

Turska osudila novinare na zatvor zbog otkrivanja državnih tajni

 

Sud u Istanbulu osudio je danas na zatvorske kazne pet novinara optuženih da su ‘’otkrili državne tajne“, ali su oni pušteni na slobodu dok traje žalbeni postupak.

Pet novinara portala OdaTV, kao i njihov šesti kolega koji je oslobođen, bili su optuženi za otkrivanje državnih tajni te otkrivanje identiteta agenta tajne službe.

Slučaj je počeo kada je OdaTV početkom marta objavila članak o diskretnoj sahrani agenta turske obavještajne službe (MIT), koji je, kako su pisali mediji, ubijen u Libiji gdje Ankara vojno podržava vladu u Tripoliju naspram snaga maršala Khalife Haftara.

U svom članku OdaTV je identificirala navodnog agenta po njegovom prvom imenu i prvom slovu prezimena.

Troje novinara osuđeno je na po tri godine i devet mjeseci zatvora, prenosi agencija Anadolija. Ostala dvojica su dobili po četiri godine i četiri mjeseca zatvora.

Jedan od njih, glavni urednik OdaTV, oslobođen je optužbi.

Šestoro optuženih pritvoreni su početkom marta, a poslije je njih troje pušteno na uslovnu slobodu. Oni su mogli da dobiju do 20 godina zatvora, istakla je Anadolija.

Optuženi su tokom cijelog suđenja govorili da nisu krivi.

Nekoliko desetina ljudi okupilo se danas prijepodne pred sudom kako bi podržali optužene te su skandirali slogane u odbranu slobode štampe.

Turska je na 154. mjestu od 180 zemalja na indeksu slobode štampe koji objavljuju ‘’Reporteri bez granica’’.

Izvor: Mediji

About The Author